Srijeda, 7 Juna, 2023

Jeste li čuli za misteriozni podzemni grad u Malom Zvorniku? Spektakularno zdanje kojeg su sagradili robijaši (VIDEO)

Najčitanije objave

Podzemni grad u Malom Zvorniku, koji je naredio da se izgradi kralj Aleksandar Prvi Karađorđević, predstavlja jednu od najzanimljivijih turističkih atrakcija tog kraja u zapadnoj Srbiji.

Izgradnja ovog skloništa, koje je bilo namijenjeno za smještaj članova dinastije Karađorđević i vlade u slučaju rata, počela je u tajnosti pod šifrom “Kamena djevojka” početkom 1930-ih godina 20. stoljeća. Ovaj podzemni grad je još uvijek nedovoljno istražen, ali sve više privlači pažnju turista. Prostor površine 5.000 kvadratnih metara, ukopan u stijenu, sadrži mnoge prostorije iskopane u kamenu koje su služile kao kraljevo ratno zapovjedno mjesto, s mogućnošću smještaja oko 5.000 ljudi.

Podzemni grad ima oko sedamdeset prostorija, te oko 12 izlaza ili ulaza sa željeznim vratima, dok se duž hodnika nalaze brojne prostorije poput kraljevog apartmana, kabineta, dvorana, spavaonica za stražu, knjižnice i drugih. Temperatura u unutrašnjosti je uvijek ista – između 14 i 16 stupnjeva.

Podzemni grad se gradio sve do ubojstva kralja Aleksandra u Marseilleu 1934. godine. Posao je tada prekinut, a do tada je napravljeno oko dvije trećine skloništa. “Nažalost, ništa ovdje nije autentično, a namještaj je izrađen po uzoru na onaj iz tog razdoblja”, objašnjava Suzana Repović iz Turističke organizacije Mali Zvornik. Razlog zašto je ovaj podzemni grad izgrađen na tom mjestu nije poznat, ali se pretpostavlja da je važan faktor bio strateški položaj. Nalazi se nedaleko od planine Gučevo koja ima odličnu optičku vidljivost s Crnom rijekom u Bosni i Hercegovini, što je izuzetno važan strateški vojni objekt.

Zanimljivo je da su podzemni grad kopali osuđenici iz cijele zemlje koji su bili dovođeni i odvođeni noću kako ne bi znali gdje se nalaze i što grade. Podzemni grad dugo je bio zatvoren za javnost, a otkako su njegova vrata 2011. godine otvorena za turiste, posjetilo ga je desetke hiljada ljudi.

Najnovije objave