Utorak, 25 Juna, 2024

Konaković ugostio Szijjarta: Mađarska želi da se ubrza proces proširenja EU

Najčitanije objave

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se danas u Sarajevu s ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Szijjartom, s kojim je razgovarao o odnosima između dvije zemlje i saradnji koja je ocijenjena kao jako dobra.

Konaković je nakon sastanka izjavio novinarima da je Mađarska zemlja s kojom nemamo otvorenih pitanja niti nekih velikih problema, sa kojom raste obim naše trgovinske razmjene i s kojom se neke nove šanse za trgovinsku razmjenu dodatno otvaraju i pojačavaju.

“Želimo iskoristiti priliku”, dodao je on, “da to u svakom od naših razgovora bude fokus”.

– Želim da se zahvalim kolegi i Mađarskoj koji su podržali kandidatski status BiH, koji su i veliki zagovornici proširenja EU. Jedna su od zemalja koja to razumijeva zato što su nedavno prošli kroz sličan proces i shvataju koliko nam znači taj stav EU koji bi trebao biti pozitivan prema proširenju – naveo je ministar Konaković.

Ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Szijjarto je kazao kako Mađaraska pospješuje, odnosno želi da se ubrza proces proširenja EU.

– Ali i vi vrlo dobro znate da u EU postoje države članice koje samo verbalno podržavaju proširenje EU, a kada dođe do odlučivanja onda su vrlo uzdržani. Zbog toga mi pozivamo zemlje članice da prestanu sa onemogućavanjem i ograničavanjem procesa proširenja EU – naveo je Szijjarto.

Dodao je kako očekuje od Brisela da u budućem periodu učini određene na polju procesu pridruženja BiH.

Najnovije objave