Srijeda, 7 Juna, 2023

DRAMA U NJEMAČKOJ: Pale dionice njemačkog diva Deutsche Bank

Najčitanije objave

Iako se vjerovalo da je bankovni sektor Europske unije imun na kataklizmu koja se upravo događa na američkom i švicarskom tržištu, golemi pad vrijednosti dionica Deutsche Banka poljuljao je tu tvrdnju. Dionica najveće njemačke banke padala je posljednja tri dana, a danas se srozala za 15 posto, što je najniža razina u tri godine.

Uzrok pada je dramatični rast cijene po kojoj se osiguravaju obveznice Deutsche Banka, koje su potrebne u slučaju nemogućnosti plaćanja dospjelih obveza, prema navodima The Guardiana. Stabilnost globalnog bankarskog sektora došla je u pitanje nakon kraha tri američke banke i problema švicarske banke Credit Suisse.

Međutim, Paul van der Westhuizen, viši strateg u nizozemskoj banci Rabobank, tvrdi da postoje temeljne razlike između Deutsche Banka i Credit Suissea te da ta dva slučaja ne bi trebala biti gledana kroz istu prizmu. “Deutsche je banka koja se suočila s regulatornim problemima, nestabilnošću dobiti i prošla je kroz restrukturiranje. Najvažnija razlika je u tome što se Deutsche vratio u profitabilno poslovanje tijekom posljednjih nekoliko kvartala, dok Credit Suisse nije imao izglede za profitabilno poslovanje u 2023. godini”, objasnio je.

Unatoč krizi koja je pogodila Deutsche Bank posljednjih godina, banka se uspjela oporaviti. U petak je najavila otkup obveznica, a takvi koraci obično se poduzimaju kako bi se investitorima poslao signal povjerenja u bilance. Njemački kancelar Olaf Scholz uvjerava da nema razloga za brigu oko Deutsche Bank nakon pada dionica. “Deutsche Bank je modernizirala svoj poslovni model i reorganizirala se. To je vrlo profitabilna banka, nema razloga za brigu”, rekao je novinarima u Bruxellesu na kraju summita čelnika Europske unije. Tijekom sastanka čelnika Unije razgovaralo se o nedavnim kretanjima na svjetskim tržištima i situaciji u europskim zemljama, piše Reuters.

Najnovije objave