Utorak, 30 Aprila, 2024

Nove satelitske snimke pokazuju koliko su se Rusi približili ukrajinskoj granici, pjevaju: ‘Jedna povijest, jedan narod’

Najčitanije objave

Napete rusko-ukrajinske odnose dodatno su potpalile nove satelitske snimke koje je objavila američka tehnološka tvrtka, a koje pokazuju da je ruska vojska napredovala na nekoliko lokacija u Bjelorusiji, piše CNN.

Razmještaj je vjerojatno povezan sa zajedničkim vježbama ruskih i bjeloruskih snaga koje bi trebale započeti u četvrtak. Međutim, druge fotografije pokazuju da se kampovi uspostavljaju u blizini granice s Ukrajinom, stotinama kilometara od mjesta gdje se vježbe održavaju.

Rusija je više puta zanijekala da planira napad na Ukrajinu, unatoč masovnom gomilanju vojnika Moskve u regiji. Vjeruje se da je Kremlj okupio 70 posto vojnog osoblja i oružja na ukrajinskim granicama koje bi Rusiji bilo potrebno za invaziju punog razmjera.

Satelitske snimke, snimljene u subotu, u skladu su s nedavno objavljenim video zapisima na društvenim mrežama koji pokazuju kako se ruske snage kreću kroz Bjelorusiju i uspostavljaju terenske kampove unutar 30 kilometara od ukrajinske granice.

Put dug 9.000 kilometara
Neke od snimki prikazuju bjeloruski aerodrom Luninec, gdje su ruski borbeni zrakoplovi raspoređeni uoči vježbi, nazvanih “Union Resolve 2022.”. Fotografije prikazuju ruske sustave protuzračne obrane S-400 i jurišne zrakoplove Su-25 na uzletištu. Rusko Ministarstvo obrane objavilo je u subotu snimku dolaska zrakoplova u Luninec.

Jedan od bataljuna S-400 doputovao je iz Habarovska na ruskom Dalekom istoku. Riječ je o putu dužim od 9.000 kilometara, priopćilo je rusko Ministarstvo obrane.

Druge satelitske fotografije pokazuju kako se ruske snage postavljaju na određenoj udaljenosti od mjesta na kojem su vježbe planirane, uključujući i Rechitsu, bjeloruski grad oko 270 kilometara istočno od Luninca, blizu mjesta gdje se susreću granice Rusije, Bjelorusije i Ukrajine. Ondje okupljene snage uključuju tenkove, haubice i borbena vozila pješaštva.

‘Dvije nacije, jedna povijest, jedan narod’
Slike pokazuju da je po prvi put u Rechitsi stvoreno nekoliko šatorskih kampova. Taj razvoj događaja i nedavne snimke s tog područja ukazuju na rastuću rusku prisutnost ondje.

Videozapisi objavljeni na društvenim mrežama prikazuju ruske trupe kako zabavljaju lokalno stanovništvo u Rechitsi, glazbom i demonstracijama na događaju pod nazivom “Dvije nacije, jedna povijest, jedan narod”.

Nekoliko drugih slika iz svemira prikazuje rastuću rusku prisutnost jugozapadno od Rechitse, i unutar 25 kilometara od ukrajinske granice, u ruralnim područjima u blizini grada Yelsk. Snimke pokazuju da raspoređivanje u blizini Yelska uključuje balističke rakete Iskander, koje imaju domet od oko 400 kilometara.

Najnovije objave