Ponedjeljak, 25 Septembra, 2023

Umjesto Wagnerovaca Rusi angažovali 180.000 okorjelih kriminalaca

Najčitanije objave

Prema izvještaju glasnogovornika istočne skupine ukrajinskih oružanih snaga Serhija Čerevatija, prenesenog od strane CNN-a, Rusija je rasporedila više od 180.000 vojnika na dvije glavne istočne bojišnice.

Čerevatij je izjavio da je “više od 180.000 ruskih vojnika raspoređeno u zoni odgovornosti Istočne skupine snaga… Front Liman-Kupjansk je duži, pa se neprijatelj tamo koncentrira svoje snage.” Također je dodao da se trenutno nalazi “više od 120.000 neprijateljskih vojnika” na pravcu Liman-Kupjansk, koji se nalazi oko 100 kilometara sjeverno od Bahmuta na istočnom frontu Ukrajine.

https://twitter.com/i/status/1672945626395426817

Čerevatij je opisao te vojnike kao “prilično moćnu skupinu” koja uključuje “zračno-jurišne i mehanizirane postrojbe, postrojbe borbene rezerve Bars i novu jurišnu satniju Oluja Z”, koja navodno regrutira osobe s kriminalnim dosjeima.

Prije tjedan dana, borci satnije Oluja Z su optužili čelnika Wagner grupe Jevgenija Prigožina da je “pobjegao” nakon postizanja dogovora s Vladimirom Putinom. U videu koji je podijelio Anton Geraščenko, savjetnik ministra unutarnjih poslova Ukrajine, vojnici stoje držeći oružje, a jedan od njih naziva Prigožina “štakorom”.

Čerevatij je također spomenuo da se oko 50.000 ruskih vojnika nalazi na bojištu u Bahmutu. Zamjenica ministra obrane Ukrajine, Hanna Maliar, izvijestila je o čestim sukobima u blizini Bahmuta, istaknuvši da se situacija vrlo brzo mijenja, te da se kontrola nad istim položajima može izgubiti i ponovno dobiti dva puta dnevno.

General Oleksandr Sirski, zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga, potvrdio je te informacije u intervjuu za Ukrajinsku pravdu, izjavivši da neprijatelj pokušava prebaciti jedinice na najopasnije smjerove kako bi destabilizirao situaciju i nanio gubitke Ukrajini. Napomenuo je da prijetnja ofenzivnih akcija neprijatelja iz pravca Bahmuta prema Časiv Jaru i dalje postoji.

Sirski je također primijetio da se Rusi “očajnički drže položaja i uporišta koje su nekada zauzimali pripadnici Wagner grupe”. Ukrajinske snage su uspjele nastaviti obranu i zaustaviti ruske trupe u njihovom kretanju unutar Bahmuta, dodao je Sirski. Ova situacija je izazvala veliku napetost na istočnom frontu Ukrajine, a ukrajinske snage se suočavaju s izazovima održavanja stabilnosti i zaštite teritorija.

Ukrajinske vlasti i vojni dužnosnici čine sve napore da ojačaju obrambene linije i pruže podršku vojnicima na terenu. Istovremeno, nastoje se diplomatijski rješavati sukobi i postići mirno rješenje krize. Međunarodna zajednica prati situaciju s velikom pažnjom i poziva na deeskalaciju i poštivanje teritorijalne integriteta Ukrajine.

U ovoj napetoj situaciji, važno je da se sačuva mir i da se potraže diplomatska rješenja kako bi se izbjeglo daljnje eskaliranje sukoba. Nadamo se da će se situacija smiriti i da će se uspostaviti mir na istočnom frontu Ukrajine.

Najnovije objave