Petak, 3 Maja, 2024

Jednu vrstu ribe nikako ne trebate jesti često, može imati štetne posljedice

Najčitanije objave

Postoje različite vrste riba i dobro morate obratiti pažnju kada ih kupujete. Riba je bogata omega-3 masnim kiselinama, vitaminom D i selenom.

“Povijesno gledano, riba je oduvijek bila dio prehrane stanovnika plavih zona, u kojima žive 100-godišnjaci. Zanimljivo je da u tim regijama ljudi pretežno jedu biljnu hranu, uz male količine životinjskih proteina, uključujući ribu”, kaže nutricionistkinja i dijetetičarka doktorica Felicia Stoller.

Neke od najzdravijih riba za jelo su divlji losos, sardina, haringa, pastrva, skuša, inćuni i bakalar. Stručnjaci preporučuju da tjedno pojedemo približno 300 grama ribe ili morskih plodova.

U svim vrstama ribe i školjkama nalaze se tragovi žive. Iako ona u maloj količini neće utjecati na vaše zdravlje, u većim količinama je otrovna. Izloženost metil-živi povezana je sa zaostalim neurološkim razvojem, gubitkom perifernog vida, nedostatkom pokretljivosti ili koordinacije, oštećenjima govora i slabošću mišića, prema američkoj Agenciji za zaštitu okoline.

Zato treba izbjegavati prekomjernu konzumaciju ribe s visokim sadržajem žive, dok trudnice, žene koje doje i mala djeca trebaju potpuno ograničiti njen unos. Neke od takvih vrsta riba su morski pas, sabljarka, kraljevska skuša i tuna.

Najnovije objave