Utorak, 16 Jula, 2024

Izrael blizu dovršenja operacija u Jeninu, deset Palestinaca ubijeno

Najčitanije objave

Izrael je blizu završetka operacija u Jeninu, saopćio je u utorak viši pomoćnik premijera Benjamina Netanyahua nakon što je u najžešćim borbama u gradu na Zapadnoj obali u više od dvije decenije ubijeno deset Palestinaca, a hiljade su prisiljene na bijeg.

Pokrenuta u ponedjeljak ujutro, racija u kojoj su učestvovale stotine komandosa podržanih dronovima, navela je palestinsku administraciju koju podržava međunarodna zajednica da obustavi kontakte s Izraelom i izazvala zabrinutost SAD i UN za humanitarnu situaciju.

Izrael tvrdi da operacija u izbjegličkom logoru u Jeninu nalik na stambenu kuću, kodnog naziva “Dom i bašta”, ima za cilj iskorijeniti palestinske oružane frakcije koje podržava Iran i koje stoje iza nedavnog porasta bombaških i napada vatrenim oružjem, kao i napora u proizvodnji raketa.

Palestinac ranjen tokom sukoba preminuo je tokom noći, a jutros je pronađeno još jedno tijelo, čime je broj poginulih porastao na deset, uz stotinjak ranjenih, od kojih 20 u kritičnom stanju, saopćilo je palestinsko ministarstvo zdravstva.

Frakcija Islamskog džihada tvrdi da su četvorica ubijenih njeni borci. Hamas, još jedna islamistička frakcija, trdi da je peti poginuli njen pripadnik. Nije odmah bilo jasno da li su ostalih pet poginulih – muškarci od 17 do 23 godine – borci ili civili.

– Operacija je blizu dovršenju postizanja postavljenih ciljeva – izjavio je izraelski savjetnik za nacionalnu sigurnost Tzachi Hanebi za radio Kan nakon relativnog zatišja u sukobima tokom noći.

Izraelska vojska saopćila je kako ima potvrdu da su njene snage ubile devet Palestinaca. Svi su bili borci, navodi vojska.

Očekuje se da će se uredi i preduzeća širom okupirane Zapadne obale zatvoriti u utorak kao odgovor na pozive na generalni štrajk u znak protesta protiv operacije, koju su palestinske vlasti predsjednika Mahmouda Abbasa opisale kao “ratni zločin”.

Palestinski Crveni polumjesec saopćio je da je evakuirao 500 porodica, ili oko 3.000 ljudi, iz logora u kome živi oko 14.000 ljudi na manje od pola kvadratnog kilometra i koji je bio jedna od žarišta vala nasilja koji zahvata okupiranu Zapadnu obalu duže od godine.

Humanitarne grupe pozvale su Izrael da garantira humanitarni pristup. Sjedinjene Države saopćile su u ponedjeljak da poštuju pravo Izraela da se brani, ali su naglasile da treba izbjegavati civilne žrtve. Ujedinjene nacije su saopćile da sve vojne operacije treba da poštuju međunarodno pravo.

Stotine boraca Islamskog džihada, Hamasa i Fataha žive u logoru koji je utvrđen nizom prepreka i osmatračnica za suprotstavljanje redovnim vojnim napadima.

U ponedjeljak su izraelski buldožeri preorali ulice u logoru kako bi uništili improvizirane eksplozivne naprave, prekidajući snabdijevanje vodom i strujom, iako su izraelski zvaničnici saopćli da će raditi na obnavljanju usluga.

U utorak je vojska saopćila da je granična policija pronašla podzemno okno za skladištenje eksploziva u izbjegličkom logoru i da je demontirala dvije osmatračnice, prenosi Reuters.

Najnovije objave