Utorak, 16 Jula, 2024

Zombi virus prijeti svijetu

Najčitanije objave

Znanstvenici upozoravaju na potencijalnu opasnost od virusa zarobljenih u arktičkom permafrostu u Sibiru, koji bi se mogli reaktivirati uslijed klimatskih promjena i globalnog zagrijavanja. Ova zabrinjavajuća situacija bi mogla dovesti do oslobađanja smrtonosnih mikroorganizama, zarobljenih tisućama godina u permafrostu, što bi potencijalno moglo izazvati novu pandemiju, izvještava The Guardian.

Istraživači su već izolirali sojeve drevnih mikroba, popularno nazvanih “zombi virusima”, koji su već izazvali strah od mogućnosti globalnog širenja drevnih bolesti. Uzimajući u obzir ovu prijetnju, znanstvenici planiraju uspostaviti nadzornu mrežu za Arktik kako bi precizno identificirali rane slučajeve bolesti koje bi mogli izazvati ovi drevni mikroorganizmi.

Genetičar Žan-Mišel Klaveri sa Sveučilišta Aix-Marseille ističe važnost analize prijetnji pandemijama koje bi se mogle pojaviti na sjeveru i potom širiti prema jugu, što je dosad bilo u manjoj mjeri obrađeno u znanstvenim istraživanjima. Prema njemu, virusi sa sjevera imaju potencijal zaraziti ljude i pokrenuti novu epidemiju.

Marion Koopmans, virologinja iz Medicinskog centra Erasmus u Rotterdamu, naglašava da iako ne znamo točno koji virusi leže u permafrostu, postoji realan rizik da neki od tih virusa mogu biti reaktivirani i izazvati pandemiju. “Moramo biti svjesni da bi se nešto takvo moglo dogoditi”, izjavila je Koopmans, naglašavajući potrebu za pripravnošću i preventivnim mjerama.

Najnovije objave