Srijeda, 24 Jula, 2024

BIDEN SE PONOVO IZBLAMIRAO: ‘Ponosan sam što sam crnkinja…‘

Najčitanije objave

Američki predsjednik Joe Biden pokušao je učvrstiti svoju poziciju u kampanji kroz radijski intervju, no rezultati su izazvali nove kontroverze. Prema pisanju New York Timesa, Biden je tokom intervjua ponovo zamuckivao i borio se pronaći odgovarajuće fraze, a u jednom trenutku je izjavio da je “ponosan što je prva crna žena koja je služila s crnim predsjednikom”.

Kontroverzne izjave u intervjuu

Intervju je dao afroameričkoj radijskoj stanici u Philadelphiji, gdje je istaknuo svoje postignuće imenovanjem prve crne žene u Vrhovni sud i odabirom prve crne žene za potpredsjednicu SAD-a. Međutim, čini se da je pritom opet pobrkao lončiće, što je izazvalo burne reakcije.

Niz grešaka

New York Times navodi da je Biden tokom intervjua više puta griješio. Osim kontroverzne izjave o njegovoj etničkoj pripadnosti, pogrešno je tvrdio da je prvi predsjednik iz Delawarea, zaboravljajući na Johna F. Kennedyja.

Intenzivan nadzor nastupa

Svi Bidenovi nastupi sada će biti pod intenzivnim nadzorom, a njegovi pokušaji da uvjeri američki narod, stranku i donatore da je mentalno sposoban voditi kampanju pred predstojeće predsjedničke izbore, za sada se ne čine naročito uspješni.

Pogledajte intervju:

Najnovije objave