Srijeda, 24 Jula, 2024

U NSRS SE ŠAPUĆE: Sporazum o mirnom razdruživanju razdružit će Dodika od fotelje, a bogami i od slobode

Najčitanije objave

Milorad Dodik je ponovo na sceni, ovog puta sa novim „genijalnim“ planom za „mirno razdruživanje“ Republike Srpske (RS) i Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH). Ovaj potez nije ništa drugo do još jedan čin očajnika koji se suočava s rastućim problemima unutar vlastite kuće – od zakonskih prekršaja, problema s budžetom, do sve većeg nepovjerenja građana RS. Da stvar bude smješnija, ovaj sporazum je toliko bizaran da su se s njim počeli ismijavarti i političar u RS-u, navodeći da je jedina stvar koju ovaj sporazum može razdružiti je Dodika od fotelje, a vjerovatno i slobode.

Dodikov sporazum, koji će navodno regulisati „mirno razdruživanje“, već u svojoj suštini zvuči kao loša šala. Sa svojih 15 članova, sporazum se trudi da izgleda ozbiljno, no već na prvi pogled je jasno da je to još jedna Dodikova utopijska vizija, nespojiva sa realnošću Dejtonskog sporazuma. Ideja da bi Federacija BiH ikada potpisala ovakav dokument je smiješna, skoro pa uvredljiva.

Sporazum kao loša šala

Uvodne odredbe i ciljevi ovog sporazuma, koje Dodik pokušava predstaviti kao temelj pravne i političke stabilnosti, ne mogu sakriti očiglednu glupost. Kada se spominje međusobno uvažavanje „državnopravnog subjektiviteta“ entiteta, izgleda kao da je Dodik zaboravio da RS i FBiH nisu države, već entiteti unutar jedinstvene države Bosne i Hercegovine. Posebno je zabavno kada se u trećem poglavlju govori o suverenitetu strana. Da li je moguće da Dodik stvarno misli da neko van njegove političke sfere podržava ovakvu glupost?

Najsmješniji dio ovog sporazuma je svakako član 7, koji se odnosi na konkretno razdruživanje. Dodik tvrdi da se strane mirno razdružuju zbog nemogućnosti obnavljanja izvornog Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH. Ovo je, najblaže rečeno, besmislica. Dejtonski sporazum je temelj na kojem počiva mir u Bosni i Hercegovini, a svaka priča o „mirnom razdruživanju“ je ništa više do očajnički pokušaj skretanja pažnje sa stvarnih problema s kojima se RS suočava.

Članovi koji govore o tome kako će strane nakon mirnog razdruživanja funkcionisati suvereno u skladu s državnim tradicijama RS od 1992. godine, još jedan su pokazatelj Dodikove iluzorne percepcije stvarnosti. Da stvar bude gora, granica bi bila na mjestu trenutne linije razgraničenja između dva entiteta, čime bi Dodik pokušao zacementirati podjele i mržnju koje su ostale kao ožiljak ratnog perioda.

Zaključci NSRS – apsurdni kao i sam sporazum

Dokument od 45 strana, koji navodno definiše antidejtonsko djelovanje u BiH, je pravi biser. Ovdje se nalaze optužbe na račun visokog predstavnika, Ustavnog suda BiH, pa čak i „destruktivno djelovanje bošnjačkih političara“. Čini se da je Dodik zaboravio ko je zaista destruktivan za BiH i njene građane.

Zaključci koje NSRS treba da usvoji su jednako apsurdni. U prvom tački, usvajaju se informacije o potrebi regulisanja odnosa RS i FBiH, u drugom tački usvaja se prijedlog sporazuma, a treći zaključak stupa na snagu odmah. Sve ovo zvuči kao scenario loše komedije.

Na kraju dana, ovaj sporazum je ništa više do tigra od papira, bez stvarne snage i legitimiteta. Međunarodna zajednica i političari u BiH mogu samo da se smiju ovim pokušajima. Dodik je, čini se, opet pokazao svoju nesposobnost da se bavi pravim problemima i umjesto toga se bavi stvaranjem novih, besmislenih.

Bosna i Hercegovina je i dalje jedinstvena država, bez obzira na Dodikove pokušaje da je podijeli. Njegova politika je samo još jedan očajnički potez čovjeka koji gubi tlo pod nogama. Vrijeme je da se okrene pravim problemima i prestane s ovim farsama. Na kraju krajeva, narod RS-a i cijele BiH zaslužuje bolje, a Dodika svakako čeka život iza rešetaka.

(Infodan)

Najnovije objave