Srijeda, 24 Jula, 2024

Da li milijarder ima strah od letenja?!

Najčitanije objave

Šef Tesla i SpaceX kompanija, Elon Musk, još uvijek nije krenuo istim putem kao Jeff Bezos i Richard Branson, koji su već letjeli u svemir sa svojim letjelicama. Unatoč tome, Muskove rakete i letjelice tehnički su naprednije od onih koje koriste Blue Origin i Virgin Galactic.

Musk već godinama izbjegava izravno odgovarati na novinarska pitanja o svom odlasku u svemir i potencijalnom vremenu kad bi to mogao učiniti. Postoje brojne teorije o razlozima zašto još nije otišao, ali samo on može dati konačan odgovor.

Jedna teorija sugeriše da se Musk boji letenja zbog sumnje u sigurnost svojih raketa. Međutim, ova teorija je malo vjerojatna s obzirom na Muskovu hrabrost i dosljednost u vođenju svojih poslova, čak i kada su mu tvrtke kao Tesla i SpaceX bile na rubu bankrota ili kada su mu rane rakete doživjele neuspjehe.

Druga, malo vjerojatnija teorija, sugeriše da Musk ne može napustiti svoje poslove na duže vrijeme kako bi letio u svemir, jer bi to zahtijevalo da se odvoji od svojih tvrtki poput Tesle i SpaceXa na duže razdoblje, što nije spreman učiniti kao kontrolni perfekcionist koji preferira nadzor nad svim.

Musk je već imao namjeru letjeti s Virgin Galacticom Richarda Bransona, što ne zahtijeva intenzivan trening kao letovi na ISS-u pomoću njegovih raketa Falcon 9 i letjelica Dragon. Međutim, takav let nije istinski svemirski putovanje, već više sliči letu na veću visinu avionom.

Najvjerojatnija teorija, podržana Muskovim izjavama, ukazuje na njegovu želju da sudjeluje u povijesnim misijama poput putovanja na Mjesec ili čak na Mars. Musk je izrazio interes za sudjelovanje u takvim misijama, što bi moglo uključivati i putovanje do Marsa, koji mu je osobno najprivlačnija opcija za svemirsko putovanje.

Dakle, premda trenutno nije letio u svemir, Musk ima sve potrebno za takvo putovanje i vjeruje se da će jednog dana ostvariti svoju ambiciju, kada se za to bude osjećao spreman.

Najnovije objave