Utorak, 25 Juna, 2024

Lopta od kamena. Jedini nam je izlaz kriket

Najčitanije objave

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine ponovno je razočarala, izgubivši u prijateljskoj utakmici protiv Italije 1:0. Bila je ovo još jedna slaba predstava naših nogometaša. Loša odbrana, izgubljen vezni red, krila gotovo i da nema, a napadača ni od lijeka. Čini se kao da su naši momci igrali loptom od kamena. Jedva je dolazila do nogu igrača. Muka gledati.

Ustvari, igramo loptom od kamena još od davne 2014. godine. Od tada smo mijenjali selektore, fudbalere, stručni štab, čelne ljude Nogometnog saveza BiH, ali lopta od kamena je ostala.

Možda bi bilo najbolje da promijenimo nacionalni sport. Da to više ne bude nogomet, nego recimo kriket. Za polo smo sirotinja, ali nema puno ekipa u Europi koje igraju kriket pa možda nam se posreći.

Ipak, možda je pravi problem dublji. Naša “lopta od kamena” nije samo fizički predmet na terenu, već metafora za pristup, mentalitet i organizaciju. Dok ne zamijenimo tu loptu nečim što može stvarno odraziti naš potencijal i strast za igrom, naši rezultati će ostati isti. Vrijeme je da se probudimo, da prepoznamo i ispravimo korijene naših problema. Jer, na kraju krajeva, pravi pobjednici su oni koji neprestano rade na sebi i svojim slabostima, pretvarajući kamen u zlato.

Kad bolje razmislimo, mozda kriket ipak bolje rjesenje.

Najnovije objave