Srijeda, 24 Jula, 2024

Najavljeno 53. izdanje Festivala kulture “Slovo Gorčina”

Najčitanije objave

Danas je u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti u Sarajevu održana konferencija za medije kojom je najavljeno 53. izdanje Festivala kulture “Slovo Gorčina”. Program festivala počinje 26. jula i trajaće do 28. jula 2024. godine, a okupit će učesnike iz devet zemalja: Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Njemačke, Poljske, Srbije i Švicarske.

Ideja i ciljevi festivala

Ideja festivala “Slovo Gorčina” potiče od Maka Dizdara, koji je želio da u svom rodnom gradu okupi najbolje iz kulture i umjetnosti Bosne i Hercegovine i šire. Organizatori danas prate taj cilj, okupljajući najbolje stvaraoce iz književnosti, poezije, muzike, likovne umjetnosti i teatra. Također, cilj je predstaviti Stolac kao jedinstven grad i promovisati značajne lokalitete, poput nekropole stećaka Radimlja.

Rast i razvoj festivala

Gorčin Dizdar, počasni predsjednik Udruženja “Slovo Gorčina”, podsjetio je prisutne da festival nosi ime po jednom od najvažnijih likova iz pjesme “Kameni spavač”. “Festival kulture ‘Slovo Gorčina’ doživio je renesansu u programskom i organizacijskom smislu. Ove godine imamo najambiciozniji program do sada, razvijajući se u vrhunski kulturni događaj regionalnih, pa i evropskih dimenzija,” istakao je Dizdar.

Kulturni centar regije

Dubravko Barbarić, član Upravnog i predsjednik Organizacionog odbora, naglasio je da festival “Slovo Gorčina” ne samo da stavlja Stolac u kulturni centar zemlje, već i regije. Program ovogodišnjeg festivala to potvrđuje, okupljajući umjetnike iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i drugih zemalja.

Svečano otvaranje i program

Svečano otvaranje festivala planirano je za petak, 26. jula u 20 časova na nekropoli stećaka Radimlja. Renomirana kompozitorica Belma Bešlić-Gál režirala je muzičko-scenski performans posebno dizajniran za nekropolu Radimlja. Performans obuhvata historijski kontekst, jezik, muziku, svjetlo, tišinu i ambijentalne zvuke okruženja.

Volonterka i članica Organizacionog odbora Najda Rifatbegović izrazila je oduševljenje ovogodišnjim konceptom i bogatim kulturnim sadržajem. “Festival kreira šarolik spoj svih generacija u ambijentu malog grada na Bregavi, što je značajno za studente koji imaju priliku upoznati se sa stručnjacima iz svijeta kulture,” rekla je Rifatbegović.

Nagrade i programi

Stručni žiri će proglasiti najbolje mlade pjesnike i pjesnikinje, dodjeljujući nagradu “Mak Dizdar” za najbolju neobjavljenu zbirku poezije. Publika će imati priliku prisustvovati poetskom dijelu programa, gdje će nastupiti gost pjesnik Marko Tomaš, a razgovor će moderirati Tomislav Brlek. Na kraju večeri, učesnici festivala uživat će u koncertu Ubuntu tria.

Izložbe i sjećanje na velikane

Festival će uključivati izložbe radova bh. slikara Safeta Zeca i mlade umjetnice Ire Skopljak-Viteškić, te izložbu posvećenu arhitektu Zlatku Ugljenu. Također, bit će održani programi In memoriam za Marka Vešovića, Hadžema Hajdarevića i Abdulah Sidrana.

Podrška i zahvale

Organizatori festivala izrazili su posebnu zahvalnost partnerima, pokroviteljima, sponzorima i medijskim sponzorima na podršci. Festival “Slovo Gorčina” nastavlja živjeti i rasti, čuvajući kulturno-historijsko naslijeđe i umjetnost.

Najnovije objave