Srijeda, 24 Jula, 2024

Dok srpska vojska maršira Prijedorom, srpski nacionalisti se nadaju Trumpu. Šta čeka BiH?

Najčitanije objave

Prije nekoliko dana, stanovnike Prijedora (čitaj Bošnjake i Hrvate) šokirala je pojava srpske vojske na ulicama njihovog grada. Dok su marševi vojnih jedinica kroz balkanske gradove nekada bili uobičajeni prizori tokom rata, ovaj događaj u mirnodopskoj Bosni i Hercegovini uzdrmao je javnost i izazvao val spekulacija.

Nepoznata odobrenja, nepoznati ciljevi

Ko je dao odobrenje za ovakav potez i zašto? Bez službenog objašnjenja, teorije se množe. Je li ovo pokazivanje sile ili priprema za nešto ozbiljnije? Vojska Srbije tvrdi da je sve dio rutinske vježbe, ali bez konkretnih detalja, strahovi rastu. Jesu li na pomolu novi sukobi?

Geopolitička igra

Analitičari upozoravaju na moguće ciljeve ovakvih akcija. Dok jedni smatraju da je riječ o pripremi za eventualnu razmjenu teritorija između Srbije i Bosne i Hercegovine, drugi upozoravaju na mogućnost destabilizacije regije uoči političkih promjena na međunarodnoj sceni, uključujući potencijalni povratak Donalda Trumpa u Bijelu kuću.

Trumpov povratak: Noćna mora za Balkan?

Srpski nacionalisti gledaju s nadom na potencijalni povratak Donalda Trumpa na vlast. Njegova politika koja je često bila sklona izolacionizmu i popustljivosti prema autoritarnim liderima mogla bi ohrabriti srpske ambicije. Povratak Trumpa mogao bi oslabiti međunarodni pritisak na Srbiju, omogućujući radikalnije poteze u regiji. Hoće li to značiti novi rat? Strahovi nisu neutemeljeni. Balkanska povijest je prepuna sukoba koji su počeli upravo zbog ambicija i nejasnih granica.

Sjenka prošlosti

Ovakvi prizori neizbježno bude sjećanja na ratne godine, kada su vojne kolone prolazile kroz balkanske gradove noseći sa sobom razaranje i smrt. Strahovi od ponovnog izbijanja sukoba nisu bez osnova, posebno u regiji koja je još uvijek ranjiva i nestabilna.

Nedžad Ahatović: Hibridni rat

Vojni analitičar Nedžad Ahatović upozorava da je marš srpske vojske dio šire strategije hibridnog rata za urušavanje države Bosne i Hercegovine. Prema Ahatoviću, ovo nije incident niti slučajan propust, već planirana akcija koja koristi nedostatak punog suvereniteta Bosne i Hercegovine nad manjim bh. entitetom. Beograd i Moskva koriste ovu situaciju za promociju vlastitih interesa, ciljajući na razmjenu teritorija i destabilizaciju regije.

Nesposobnost bh. političara

Nažalost, nesposobnost političara u Bosni i Hercegovini, prije svega bošnjačkih lidera, da adekvatno odgovore na ovakve izazove dodatno pogoršava situaciju. Narod, posebno Bošnjaci, nemaju povjerenja u svoje političare da ih mogu obraniti od nove agresije. Ovaj osjećaj nesigurnosti i nepovjerenja dodatno podriva stabilnost zemlje.

Apel za reakciju

Međunarodna zajednica mora hitno reagirati. EU, NATO i UN trebaju osigurati da se poštuje suverenitet Bosne i Hercegovine. Brza i odlučna akcija može spriječiti eskalaciju i osigurati mir i stabilnost.

Marš srpske vojske kroz Prijedor je ozbiljan signal. Ako se situacija ne riješi brzo, regija bi se mogla suočiti s novim valom nasilja. Vrijeme je da međunarodna zajednica pokaže odlučnost i spriječi ponavljanje mračnih dana iz prošlosti. Balkanu je potreban mir, a ne nova kriza.

(Infodan)

Najnovije objave