Utorak, 16 Aprila, 2024

Kontroverzan intervju Putinove kćeri: Znanost, život i taktika u sjeni moći

Najčitanije objave

Najstarija kćer Vladimira Putina, koja rijetko nastupa u javnosti, nedavno je dala opsežan intervju. Ovaj događaj izazvao je kontroverze kako u Rusiji, tako i u Njemačkoj. Marija Voroncova, glavni je predmet razgovora.

DW analizira intervju s Marijom Voroncovom, Putinovom najstarijom kćerkom, objavljen na YouTubeu nekoliko dana prije Nove godine. Ruski mediji i korisnici društvenih mreža počeli su ga primjećivati 11. siječnja.

Intervju, trajanja 42 minute, objavljen je 28. prosinca na YouTube kanalu Promomed Russia, koji je tada imao samo 145 pretplatnika. Kao izvor spominje se moskovski projekt Medtech.moscow, inovativni centar u zdravstvenom sektoru.

Voroncova (38), doktorica i znanstvenica, gostovala je u ruskom podcastu #ProNauku, namijenjenom mladim znanstvenicima. U trenutku objavljivanja, Medtech.moscov projekt imao je ograničenu publiku na društvenim mrežama. Nakon medijske pozornosti, intervju je pregledan preko sto tisuća puta.

Marija Voroncova uglavnom je govorila o znanosti, medicini i svojim genetskim istraživanjima, posebno istraživanju ljudskog genoma, naglasivši važnost ljudskog života.

O rusko-ukrajinskom ratu nije govorila, niti je spomenula svog oca.

Detalji o Putinovoj obitelji su tajni, a Putin nikada nije službeno potvrdio da je Voroncova njegova kćerka. U službenim dokumentima ona je navedena kao rođena 1985. Putin je izjavio da je ponosan na svoje kćeri koje se ne bave politikom ni biznisom.

Međutim, 2019. Voroncova je u Moskvi osnovala zdravstvenu kompaniju Nomeko. Prema istraživanju Alekseja Navalnog, ona je u Nomeku 2020. zaradila 232 milijuna rubalja (2.4 milijuna eura). Pored toga, ime joj je povezano s klinikama koje liječe utjecajne Ruse, a kojima je upravljao Nomeko.

U intervjuu, Voroncova je govorila i o svom životu, interesima, studijima i povratku u Rusiju. Sankcije su joj nametnute nakon ruske agresije na Ukrajinu.

Reakcije na intervju u Rusiji i Njemačkoj bile su oštre, s optužbama za licemjerje i kritikama zbog neuspjeha spomena rata u Ukrajini.

Prije predsjedničkih izbora, ovaj intervju sugerira promjenu u Putinovoj komunikacijskoj strategiji, prema medijskom stručnjaku Jo Grebelu. Putin, pripremajući se za još jedan predsjednički mandat, sada ističe postojanje obitelji.

Najnovije objave