Ponedjeljak, 20 Maja, 2024

ZBOG 9. JANUARA: Ujedinjeno Kraljevstvo uvelo sankcije marketing agenciji “Mania” zbog podrivanja Ustava BiH

Najčitanije objave

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva primijenila je danas režim sankcija za Bosnu i Hercegovinu na firmu Marketinška agencija Mania, uključenu u podrivanje Ustava ove zemlje, saopćila je britanska ambasada u Bosni i Hercegovini.

Sankcije podrazumijevaju zamrzavanje sredstava i onemogućit će agenciji Mania da posluje s kompanijama iz Ujedinjenog Kraljevstva, što podvlači čvrstu predanost Ujedinjenog Kraljevstva da štiti stabilnost na zapadnom Balkanu. Ujedinjeno Kraljevstvo nije olako donijelo ovu odluku, ali posljedice moraju postojati za one političare ili kompanije koji podrivaju mir obezbijeđen Dejtonskim mirovnim sporazumom, navedeno je također.

– Marketinška agencija Mania je značajno profitirala organizacijom i promocijom neustavnog obilježavanja 9. januara. Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je odluku 2015. godine te ponovno 2019. da je odabir 9. januara za proslavu Dana Republike Srpske neustavan i diskriminatoran jer uspostavlja povlašteni položaj jedne etničke zajednice u odnosu na druge. Djelovanjem u suprotnosti sa ovim odlukama, Mania je podrivala vladavinu zakona, promovisala podjele i strah – citat je iz saopćenja Ambasade.

Režim sankcija Ujedinjenog Kraljevstva omogućava sankcionisanje onih koji podrivaju ili prijete suverenitetu, teritorijalnom integritetu, međunarodnom prosperitetu ili ustavnom poretku Bosne i Hercegovine, navedeno je također.

Leo Docherty, ministar Ujedinjenog Kraljevstva za Evropu, ističe da je reputacija agencije Mania s pravom ukaljana nakon što je profitirala od proslava za koje se zna da su nezakonite i da samo vode podjelama među narodima Bosne i Hercegovine.

– Naše mjere poduzete danas trebaju poslužiti kao upozorenje drugima, bilo da su to političari ili kompanije, kojima je cilj da destabilizuju zemlju. Ujedinjeno Kraljevstvo će nastaviti da podržava i štiti mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i široj regiji zapadnog Balkana – njegove su riječi.

Docherty naglašava da se na datum “Dana Republike Srpske” obilježava jednostrano proglašenje nezavisnosti koju su donijeli lideri bosanskih Srba 1992. godine, što je prethodilo ratu u Bosni i Hercegovini.

– Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i druge ličnosti su prethodnih godina ovaj događaj koristili kao način promovisanja retorike secesionizma i kršenja Ustava zemlje, za negiranje genocida u Srebrenici i veličanje ratnih zločinaca presuđenih za zločine protiv čovječnosti. Ujedinjeno Kraljevstvo je predsjedniku Dodiku, kao i njegovoj političkoj saradnici Željki Cvijanović, izreklo sankcije u aprilu 2022. godine zbog korišćenja njihovih funkcija za rad na de facto otcjepljenju Republike Srpske i zbog upotrebe govora mržnje s ciljem pobuđivanja etničkih tenzija – riječi su ministra Ujedinjenog Krajevstva za Evropu.

Republika Srpska je jedan od dva entiteta Bosne i Hercegovine, uspostavljen Dejtonskim mirovnim sporazumom koji je okončao sukobe u novembru 1995. godine, nakon rata u Bosni i Hercegovini, naveo je on također.

Najnovije objave