Utorak, 16 Aprila, 2024

NJEMAČKI BILD: Rusija bi u septembru mogla napasti Poljsku i Latviju. NATO sprema žestok odgovor

Najčitanije objave

Njemački dnevnik Bild nedavno je objavio projekciju NATO-a o mogućoj eskalaciji sukoba u 2025. godini. Izvještaj navodi da se njemačke oružane snage, Bundeswehr, pripremaju za potencijalni sukob između Rusije i NATO-a. Bild prenosi osnovne elemente scenarija, izbjegavajući dijeljenje detaljnih informacija zbog sigurnosnih i strateških razloga.

Prema izvještaju, tajni plan Bundeswehra nazvan “Alliance Defense 2025” započinje u februaru 2024. godine. Rusija planira novi val mobilizacije, sa pozivom dodatnih 200.000 vojnika. Kremlj će započeti ofenzivu u proljeće, oslanjajući se na slabljenje zapadne podrške Ukrajini, što bi moglo rezultirati većim uspjehom do juna 2024. Scenarij uključuje i tajne, a zatim sve otvorenije ruske napade na Zapad, poput hakerskih napada i drugih oblika hibridnog ratovanja. Rusija će također poticati nemire među etničkim ruskim manjinama u Estoniji, Latviji i Litvi.

Zapad 2024

Konflikti koje Rusija može iskoristiti kao izgovor započet će u septembru, s velikom vojnom vježbom “Zapad 2024” u zapadnoj Rusiji i Bjelorusiji s 50.000 vojnika. U isto vrijeme, Rusija će gomilati trupe na granicama s Poljskom i Litvom. Tajni dokumenti ukazuju na mogućnost eskalacije, uključujući premještaj trupa i raketa srednjeg dometa u Kalinjingradu, između Poljske i Litve.

Od decembra 2024., Bild navodi potencijalno izazvani granični sukob i nemire u regiji Suwalki Gap s mnogim žrtvama. U vrijeme američkih izbora, Rusija bi mogla pokrenuti invaziju na Poljsku.

Scenarij predviđa sastanak Vijeća NATO-a u januaru 2025., gdje bi Poljska i baltičke države izvijestile o povećanoj ruskoj prijetnji. U martu 2025., Rusija bi mogla poslati dodatne trupe na Baltik i u Bjelorusiju.

U maju 2025., prema planu Bundeswehra, NATO bi mogao poduzeti “mjere vjerodostojnog odvraćanja” kako bi se spriječio ruski napad na Suwalki Gap iz smjera Bjelorusije i Kalinjingrada.

Dan X

Na dan X, prema tajnom dokumentu, vrhovni zapovjednik NATO-a bi naredio raspoređivanje 300.000 vojnika na istočnom krilu, uključujući 30.000 pripadnika Bundeswehra. Scenarij završava 30 dana nakon dana X, s više od pola milijuna vojnika, kako zapadnih tako i ruskih, u punoj ratnoj spremnosti. Detalji daljnjeg razvoja situacije ostaju nejasni.

Marija Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, komentirala je ovaj tajni scenarij, sarkastično ga uspoređujući s “prošlogodišnjim horoskopom za Ribe u Raku”. Ruski medijski servis RIA Novosti ističe da Rusija više puta naglašava kako ne predstavlja prijetnju zemljama NATO i da je otvorena za ravnopravan dijalog, ali upozorava na potrebu da Zapad prestane s militarizacijom kontinenta.

Fabian Hoffmann, znanstveni suradnik na Nuklearnom projektu Sveučilišta u Oslu, na Twitteru je komentirao potencijalni sukob između Rusije i NATO-a, ističući da je NATO bliže ratu nego što se to može pretpostaviti. Hoffmann tvrdi da bi Rusija u eventualnom sukobu koristila rakete dugog dometa i proširila svoj nuklearni kišobran nad svim osvojenim teritorijem NATO-a.

Najnovije objave