Utorak, 25 Juna, 2024

Vježba “Dinamičan odgovor 24-4” uspješno završena: Potvrđena spremnost OS BiH prema NATO standardima

Najčitanije objave

Vježba vanjskog ocjenjivanja “Dinamičan odgovor 24-4”, koja je održana po NATO konceptu operativnih sposobnosti, ocjenjivanja i povratnih informacija (OCC E&F), uspješno je završena u Centru za borbenu obuku u kasarni OS BiH “Mika Bosnić” na Manjači. U vježbi su učestvovali pripadnici komandi i jedinica 4. pješadijske brigade, kao i pridodati sastavi iz drugih jedinica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH).

Trajanje i učesnici vježbe

Vježba je trajala od 3. do 10. juna 2024. godine, naveli su iz OS BiH. Na vježbi su prisustvovali načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Gojko Knežević, zamjenik načelnika za resurse ZŠ OS BiH generalmajor Mirsad Ahmić, zamjenik načelnika za operacije generalmajor Tomo Kolenda, komandant Komande za podršku OS BiH za operacije generalmajor Zdravko Rezo, zamjenik komandanta Komande za podršku OS BiH za operacije brigadir Jasmin Čajić, te predstavnici EUFOR-a i NATO-a u BiH.

Cilj vježbe

Cilj vježbe bio je procjena spremnosti i obučenosti pripadnika 4. pješadijske brigade OS BiH u izvođenju širokog spektra operacija. Ova vježba je služila i kao platforma za prezentaciju operativnih sposobnosti jedinica OS BiH prema NATO standardima. Vježba “Dinamičan odgovor 24-4” primjenjivala je novi koncept institucionalnog vanjskog ocjenjivanja operativnih sposobnosti komandi i jedinica OS BiH, s ciljem dostizanja stepena interoperabilnosti sa NATO standardima.

Izvedene aktivnosti

Tokom vježbe, pripadnici OS BiH pokazali su visok nivo obučenosti, profesionalizma, posvećenosti i zalaganja. Izvedene aktivnosti uključivale su bojevo gađanje iz ličnog naoružanja i minobacača, borbu u urbanim naseljima, te medicinsku evakuaciju. Ovi scenariji su omogućili procjenu sposobnosti jedinica OS BiH da efikasno reaguju u različitim operativnim uvjetima.

Zaključak

Uspješan završetak vježbe “Dinamičan odgovor 24-4” predstavlja važan korak ka jačanju operativnih sposobnosti OS BiH i njihovoj interoperabilnosti sa NATO standardima. Prisutnost visokih zvaničnika OS BiH i predstavnika EUFOR-a i NATO-a u BiH dodatno potvrđuje važnost ove vježbe u kontekstu međunarodne vojne suradnje i sigurnosti. Pripadnici OS BiH demonstrirali su izuzetnu spremnost i profesionalizam, što je ključni pokazatelj njihove sposobnosti da ispune najviše standarde operativne učinkovitosti.

Najnovije objave