Utorak, 25 Juna, 2024

Nestao helikopter u kojem je bio potpredsjednik Malavija: Pokrenuta akcija potrage i spašavanja

Najčitanije objave

Kabinet predsjednika Malavija objavio je vijest o nestanku helikpptera koji je prevozio potpredsjednika Malavija, Saulosa Čilimu, i još devetero ljudi. Helikpter odbrambenih snaga Malavija nestao je s radara nakon što je napustio područje Lilongwea, glavnog grada Malavija, izvještava Reuters.

Detalji incidenta

Prema saopštenju iz predsjedničkog kabineta, helikopter je trebao sletjeti na aerodrom u Mzuzuu, na sjeveru zemlje. Međutim, nakon što je napustio područje glavnog grada, letjelica je nestala s radara, a svi pokušaji avijacijskih vlasti da uspostave kontakt s avionom su propali.

“Svi napori vazduhoplovnih vlasti da uspostave kontakt sa letjelicom otkako je van radara do sada su propali”, navodi se u saopštenju. Situacija je izazvala veliku zabrinutost, a predsjednik Malavija, Lazarus Čakvera, odmah je naredio pokretanje akcije potrage i spašavanja.

Odgovor vlasti

Predsjednik Čakvera, u znak solidarnosti i zabrinutosti zbog situacije, otkazao je zakazani put za Bahame kako bi se posvetio koordinaciji akcije potrage. Naredio je hitnu mobilizaciju svih raspoloživih resursa za lociranje nestalog aviona i osiguravanje sigurnosti putnika.

Akcija potrage uključuje avijacijske službe, vojsku i druge relevantne agencije koje zajedno rade na pretrazi područja gdje je avion posljednji put viđen na radaru. Predsjednik je također zatražio pomoć međunarodnih partnera kako bi se ubrzala operacija potrage.

Reakcije javnosti

Nestanak helikoptera s potpredsjednikom i drugim putnicima izazvao je veliku zabrinutost među građanima Malavija. Mnogi su se okupili u molitvi i iščekivanju vijesti o sudbini putnika. Mediji prate situaciju iz minute u minutu, dok vlasti nastoje osigurati transparentnost i pravovremeno informiranje javnosti.

Nestanak letjelice s potpredsjednikom Malavija Saulosa Čilimu i još devetero ljudi predstavlja ozbiljan incident koji je potresao naciju. Predsjednik Lazarus Čakvera pokazao je odlučnost u odgovoru na krizu, pokrećući sveobuhvatnu akciju potrage i spašavanja. Javnost i dalje s napetošću prati razvoj događaja, nadajući se pozitivnim vijestima i sigurnom povratku putnika.

Najnovije objave