Utorak, 25 Juna, 2024

Smanjenje kamatnih stopa od strane ECB: Hoće li građani BiH osjetiti olakšanje?

Najčitanije objave

Nedavno smanjenje kamatnih stopa od strane Evropske centralne banke (ECB) izazvalo je različite reakcije među građanima Bosne i Hercegovine, naročito onima koji imaju kredite. Mnogi se pitaju hoće li ovaj potez donijeti olakšanje u vidu nižih kamata na njihove kredite. “Možda mi smanje kamatu na kredit” i “Vjerovatno će banke sada smanjiti kamate na kredit, trebao bih se raspitati i iskoristiti priliku i zadužiti se po povoljnijim uvjetima” samo su neki od glasnih razmišljanja koje se mogu čuti.

Odluka ECB-a

Evropska centralna banka odlučila je sniziti kamatnu stopu u eurozoni za četvrtinu postotnog boda, ocijenivši da su stvoreni “primjereni uvjeti” za ublažavanje monetarne politike s obzirom na popuštanje inflacije u proteklim mjesecima. Ovo je prvi put u posljednjih pet godina da je ECB poduzela ovakav korak, s ciljem predupređenja recesije i ubrzavanja ekonomskih aktivnosti.

Reakcije i očekivanja u BiH

Nažalost, iako su očekivanja građana visoka, ekonomski stručnjaci su oprezni. Admir Čavalić, federalni zastupnik i predsjednik Odbora za ekonomsku i financijsku politiku Parlamenta Federacije BiH, objašnjava da u kratkom roku ne možemo očekivati značajne promjene u bankarskoj politici kada su u pitanju kreditni aranžmani u Bosni i Hercegovini.

“U kratkom roku ne možemo očekivati promjene u bankarskoj politici kada su u pitanju kreditni aranžmani. Ako ovo ne bude trend, ove godine uvjeti kod kreditiranja u BiH ostat će isti. Osim ako se ne budu mijenjali i drugi indikatori. O tome zasad nema naznaka,” objašnjava Čavalić za Faktor.

Širi ekonomski kontekst

Čavalić ističe da je smanjenje kamatnih stopa rezultat pada inflacije u Evropskoj uniji. Politika nižih kamatnih stopa ima za cilj preduhitriti recesiju i ubrzati ekonomske aktivnosti, što bi, u konačnici, mogli osjetiti i građani BiH. Međutim, za konkretne promjene u uvjetima kreditiranja potrebni su dodatni pokazatelji i trendovi u ekonomiji.

“Politikom nižih kamatnih stopa želi se preduhitriti recesija i ubrzati ekonomske aktivnosti, što bi u konačnici trebali osjetiti i mi u BiH,” naglašava Čavalić.

Šta dalje?

Građanima BiH koji se nadaju nižim kamatama na kredite ostaje da prate daljnji razvoj situacije. Iako trenutna odluka ECB-a može djelovati pozitivno na šire ekonomske uvjete, direktan utjecaj na bankarske politike u BiH još uvijek nije siguran. Banke u BiH donose svoje odluke na temelju lokalnih ekonomskih uvjeta, koji se mogu razlikovati od onih u eurozoni.

U međuvremenu, građanima se savjetuje oprez i informiranje o mogućim promjenama uvjeta kreditiranja. Svaka promjena u globalnim ekonomskim politikama može imati odgođeni utjecaj na lokalne ekonomske uvjete, pa je ključno biti informiran i spreman na prilagodbu.

Zaključak

Iako je smanjenje kamatnih stopa od strane ECB-a korak u pravcu olakšanja ekonomskih uvjeta, građani BiH će morati pričekati da vide konkretne promjene u uvjetima kreditiranja. Ekonomski stručnjaci ostaju oprezni u predviđanjima, naglašavajući potrebu za daljnjim praćenjem ekonomskih pokazatelja.

Najnovije objave