Utorak, 16 Jula, 2024

Uoči neustavnig Dana RS-a zabilježeni napadi na Bošnjake iz RS-a. Ambasade SAD i Velike Britanije zgroženi govorom mržnje

Najčitanije objave

Uoči obilježavanja neustavnog Dana RS-a 9. januara zabilježene su provokacije i uvrede prema Bošnjacima žiteljima gradova Gacko, Foča, Prijedor, Brčko i Janja.

Povodom ovih incidenata iz Ambasade SAD su pozvali su se provedu istrage, a vinovnici pozovu na odgovornost.

“SAD su duboko zabrinute izvještajima o govoru mržnje, veličanju ratnih zločinaca i provokativnim incidentima usmjerenim protiv povratnika u RS tokom prethodnog vikenda. Pozivamo nadležne vlasti da, bez odlaganja, provedu istragu o ovim incidentima, a njihove vinovnike pozovu na odgovornost. Održivi povratak izbjeglih lica predstavlja važan aspekt Daytonskog mirovnog sporazuma i vlasti BiH dužne su povratnicima osigurati da žive u sigurnom okruženju, bez uznemiravanja i zastrašivanja”, kazali su iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a za FTV.

Posljednja dešavanja u BiH i incidente u pojedinim mjestima prokomentarisali su i iz Ambasade Velike Britanije.

“Stav Ujedinjenog Kraljevstva je jasan i konzistentan, naglašen tokom nedavnog sastanka Vijeća za implementaciju mira, pozivajući ‘sve lidere da grade atmosferu međusobnog povjerenja te da se uključe u dijalog, između ostalog i tako što će odmah prestati sa retorikom podjela i eskalacija te destabilizirajućim političkim aktivnostima ili odlukama, što izaziva uznemirenost među građanima i podriva mir i stabilnost u zemlji i u cijeloj regiji“, navodi se u odgovoru britanske Ambasade.

Najnovije objave