Srijeda, 24 Jula, 2024

Policija u Pločama našla rekordne količine heroina. Drugi brod krcat kokainom

Najčitanije objave

Hrvatska policija je kod Dubrovnika pronašla 220 kilograma heroina. To je najveća zapljena heroina ikad u Hrvatskoj.
Pronađena su i 62 kilograma kokaina, koja bi na ulici postigla vrijednost od oko 17 miliona eura.
Kako javljaju hrvatski mediji radi se o dvije međusobno nepovezane akcije koje su izvršene ranije, ali sad je policija odlučila predstaviti rezultate.

Heroin je pronađen pretragom broda koji je stigao iz Iraka u luku Ploče.

“Ovo je rezultat intenzivnog rada i suradnje Policijske uprave Dubrovačko-neretvanske s carinskom upravom i ostalim institucijama, a sve kao nastavak operativne akcije u kojoj smo u prvih šest mjeseci razbili dvije zločinačke organizacije i prijavili nekoliko osoba. Tom je prilikom zaplijenjeno ukupno 700 kila kokaina. U prvom slučaju koji se odnosi na zapljenu heroina 11. listopada prošle godine je u Luci Ploče izvršena pretraga kontejnera s broda koji je došao iz Iraka. U tom se kontejneru nalazilo 80 olovnih ploča težine 250 do 300 kilograma i u 40 tih olovnih kocki pronađeno je 296 paketića droge”, kazao je Zoran Tikvica, voditelj Službe kriminalističke policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, govoreći o heroinu.

Kokain pronađen uz pomoć ronioca

Kokain je pronađen na brodu koji je stigao iz Kolumbije i koji je prevozio rasuti teret.

U drugom slučaju radi se o zapljeni kokaina koja se dogodila 3. studenog, droga je pronađena pretragom broda koji je prevozio rasuti teret iz kolumbijske luke.

“Temeljem naloga je izvršena pretraga broda. Kako je prevozio rasuti teret, bazirali smo se na područje oko broda, točnije ispod broda. Tu su veliki obol dali ronioci. Po vrlo jakom jugu i gotovo nemogućih uvjetima za rad izvršen je pregled podmorja broda. Tom prilikom su ronioci pronašli metalni predmet pričvršćen šarafima i magnetom. U njemu su pronađena 54 paketa droge kokain”, izjavio je Tikvica.

Najveća zapljena heroina u povijesti Hrvatske
Voditelj Službe kriminaliteta droga PNUSKOK-a u Upravi kriminalističke policije MUP-a Dražen Rastović kazao je kako se radi o najvećoj zapljeni heroina ikada u Hrvatskoj. Navodi kako je, prema procjenama, ovom zapljenom heroina spašeno oko 110 ljudskih života. Dodao je i kako se radi se o drogi koja je bila namijenjena zapadnom europskom tržištu.

Što se tiče zapljene kokaina, naglasio je kako se radilo o vrlo zahtjevnoj akciji i kako se pretraga vršila u moru, na dubini od 16 metara, po nepovoljnim vremenskim uvjetima.

„Riječ je o brodu za rasute terete, preko 220 metara duljine i 30 metara širine. To je više nogometnih igrališta. To je inače novi brod u kolumbijskoj tihooceanskoj luci i po prvi put je bio u Pločama,“ izjavio je Rastović.

Najnovije objave