Ponedjeljak, 20 Maja, 2024

Memorijalni centar Srebrenica odao počast Davidu Sassoliju

Najčitanije objave

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari Spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine izrazio je zahvalnost i odao počast predsjedniku Evropskog parlamenta, Davidu Sassoliju koji je preminuo sinoć u Italiji.

– David Sassoli kao pojedinac i Evropski parlament kao institucija su u ovim teškim godinama za našu zemlju bili na braniku borbe protiv sila mržnje, podjela i onih koji su negirali žrtve genocida. Sassoli je svakim svojim potezom, komentarom i porukom pokazivao iskrenu posvećenost Bosni i Hercegovini, a posebno prema žrtvama genocida nad Bošnjacima sigurne zone UN-a “Srebrenica”. Gospodine Sassoli, hvala Vam – poručuju iz Memorijalnog centra.

David Maria Sassoli bio je italijanski političar i novinar, te član Evropskog parlamenta od 2009. godine.

U saopćenju iz Memorijalnog centra Srebrenica podsjetili su i na jednu od njegovih poruka povodom obilježavanja sjećanja na genocid u Srebrenici.

– Nije to samo najteži ratni zločin u Evropi od Drugog svjetskog rata, već i kolektivni neuspjeh kojeg se moramo duboko sramiti. Genocid u Srebrenici je ostavio duboke emocionalne ožiljke kod preživjelih i stvorio dugotrajne prepreke političkom pomirenju među etničkim grupama u Bosni i Hercegovini. U ime Evropskog parlamenta, želim poručiti da dijelimo vašu bol i uvijek ostajemo uz vas, u solidarnosti – bila je jedna o poruka Davida Sassolija, saopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Najnovije objave