Petak, 14 Juna, 2024

U Sarajevu predstavljen novi sistem izdavanja elektronskih građevinskih dozvola (VIDEO)

Najčitanije objave

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) upriličila je danas u Sarajevu prezentaciju novog sistema izdavanja elektronskih građevinskih dozvola čija bi primjena uskoro trebala početi u Federaciji BiH.

Istaknuto je da funkcionalnost novog digitalnog sistema u potpunosti mijenja dosadašnju komplikovanu praksu izdavanja građevinskih dozvola.

Direktorica USAID Misije u BiH Courtney Chubb potpisala je memorandume o razumijevanju sa načelnikom Općine Tešanj Suadom Huskićem i načelnikom Općine Centar Sarajevo Srđanom Mandićem, odnosno općinama pionirima elektronskih građevinskih dozvola.

Chubb je izjavila da će novi sistem osim funkcionalnosti poboljšati i transparentnost cijelog procesa, od čega će imati koristi građani, poslovni subjekti i institucije koje izdaju dozvole.

Huskić i Mandić su izrazili nadu da će sistem dati rezultate koji se od njega očekuju i zahvalili što su njihove općine odabrane da budu prve u kojim će on biti implementiran.

Sistem je razvijen u okviru petogodišnjeg USAID projekta “E-uprava” koji ima za cilj povećanje transparentnog i efikasnog procesa pružanja javnih usluga putem digitalizacije BiH.

Najnovije objave