Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

PRIŠTINA, 6. lipnja (FENA) – Da bi zadržali mlade, potrebne su nam investicije, nova radna mjesta i politička stabilnost – kazao je u Prištini zamjenik glavnog tajnika Vanjskotrgovinske komore BiH Mirko Bošković.

Najčitanije objave

Bošković je sudjelovao na završnici projekta „EU Support to the Western Balkans Six Chamber Investment Forum“ (EU potpora Komorskom investicijskom forumu zapadnog Balkana – KIF ZB) te je tom prigodom izjavio kako su gospodarske komore sa svojim kompanijama članicama dokazale da je uspješna suradnja moguća.

– Na investicijskim konferencijama koje su bile organizirane u Ljubljani, Beogradu i Hannoveru pokazalo se da je regija zapadnog Balkana bogata prirodnim potencijalima i da je velika većina njih neiskorištena, što samo po sebi otvara prostor za nova ulaganja – dodao je.

Prištinskoj konferenciji nazočili su predstavnici agencija za promociju investicija, ministarstava odgovornih za politiku ulaganja i promociju, regionalne organizacije i međunarodne financijske institucije, a imale su cilj predstaviti komparativnu prednost regije zapadnog Balkana u odnosu na druge investicijske destinacije u svjetlu novih globalnih kretanja i približavanja lanaca nabavke.

– Komorski investicijski forum je naš alat i moćno sredstvo unaprjeđenja i jačanja suradnje regije čemu smo svi ovdje prisutni posvećeni. Zahvaljujući ovom projektu, postali smo prepoznatljivi i povjerenje naših kompanija u nas kao komore raste. Sve više smo prepoznati kao zastupnici interesa naših kompanija pred institucijama vlasti – podvukao je Bošković.

Osvrnuo se i na ostale aktivnosti koje su realizirane kroz ovaj projekt, istaknuvši da je posebno pozitivan učinak imao zajednički nastup kompanija na sajmovima, kao i organizirani b2b susreti.

– Svakako moram istaknuti i aktivnosti Poslovnog savjeta koji našim kompanijama omogućava da o svim problemima, ali i prijedlozima rješenja tih problema, kroz različite inicijative mogu komunicirati izravno s predstavnicima Europske komisije – rekao je.

Pomoć firmama i nove strategije

Menadžerica projekta Komorskog investicijskog foruma Marija Ašković rekla je da je vrijednost ovog projekta veća od 2,8 milijuna eura, a više od 6.500 tvrtki sa zapadnog Balkana sudjelovalo je u aktivnostima.

– Jedna od aktivnosti s kojom su firme najviše zadovoljne jeste zajednički nastup na sajmovima u regiji i inozemstvu. Kompanije su se na sajmovima umrežili između sebe i pronašli partnere, ali su uspjele postati dio međunarodnog lanca dobavljača. Uspjeli smo ih uvezati s velikim distributivnim lancima u regiji, ali i Europskoj uniji – kazala je Ašković.

Također je u okviru projekta organizirana tehnička pomoć za 60 tvrtki, kako bi im se pomoglo pri izvozu na tržišta Njemačke, Slovačke, Francuske i Italije. Riječ o firmama koje se bave proizvodnjom alkoholnih pića, metalnih proizvoda ili preradom hrane.

– Za 60 firmi napravljeno je 60 strategija koje one kasnije mogu koristiti u svome radu kako bi u inozemstvu pronašli partnere i u budućnosti, ali i kako bi se dobro pripremili za nastup na novim tržištima – pojasnila je Ašković.

Predsjednik Gospodarske komore Kosova Lulzim Rafuna izrazio je uvjerenje da će ovaj mehanizam biti primjer ekonomske suradnje, ali i očuvanja mira i stabilnosti na Balkanu.

– Potrebna nam je suradnja jer ekonomskim razvojem utječemo na socijalni razvoj naših građana. Oni će imati veći socijalni standard i bolji život. Mi kao Investicijski forum borimo se s preprekama poslovanja cijelo vrijeme i eliminiramo ih, ne čekamo na poteze vlada, nego vršimo na njih pozitivni pritisak – naglasio je Rafuna.

Brend koji prepoznaje i EU

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Gospodarske komore Srbije Mihailo Vesović izrazio je zadovoljstvo što se na ovaj način gradi brend koji prepoznaje i Europska unija te što je ovaj proces približio kompanije regije bez obzira na njezinu veličinu.

– Mi smo i dalje jedno malo tržište, a da bi bili uspješni i da ne zaostajemo za Europskom unijom, trebamo trčati brže. Bili smo na sajmovima, sastancima, izgradili smo bazu kako bi mogli lakše pristupiti tržištu. Ali, gradili smo i unutarnje tržište i unutarnji lanac opskrbe. Mi dobivamo ove fondove da ne bi mnogo zaostajali, ali to nije dovoljno ako se naše vlade ne pridruže – naglasio je.

Potpredsjednik Gospodarske komore Crne Gore Nikola Vujović kazao je da ovaj projekt daje dobru podlogu za povezivanje ekonomija zemalja regije, njihovo povezivanje među sebe, ali i s tržištem Europske unije.

– Nadam se da ćemo u idućem razdoblju imati sličnih inicijativa, uz podršku Europske komisije kao što je to bilo u ovom slučaju. Sve to znači bolju pripremu naših kompanija za ono što nam je zajednički cilj, da budu spremne za tržište Europske unije – zaključio je Vujović.

Inače, konferencija u Prištini završnica je projekta financiranog od Europske unije „EU Support to the Western Balkans Six Chamber Investment Forum“, koji je usmjeren na potporu malim i srednjim poduzećima u regiji u području internacionalizacije poslovanja s naglaskom na lakši pristup izvorima financiranja, osnivanje start-up poduzeća i poticanje istraživanja i inovacija.

U okviru ovoga projekta i aktivnostima promicanja trgovine obuhvaćeno je 1.200 malih i srednjih poduzeća, dok je 800 malih i srednjih poduzeća dobilo individualnu, prilagođenu potporu za traženje poslova i mogućnosti financiranja preko granica.

Najnovije objave