Četvrtak, 21 Septembra, 2023

MAURITANIJA: Krupnije žene simbol ženstvenosti. Djevojčice jedu 16.000 kalorija dnevno da bi bile lijepe

Najčitanije objave

Pretilo tijelo je ideal ženske ljepote u Mauritaniji. Ovakva tradicija zaživjela je prije mnogo stoljeća, kada se dobro uhranjena stoka smatrala simbolom bogatstva. Isto tako, ako je djevojka za udaju pretila, to je dokaz da potječe iz bogate obitelji gdje je imala hrane u izobilju. U ovoj zemlji, gdje se krupno tijelo smatra lijepim, a strije seksipilnima, mlade djevojke odvode u specijalne kampove u pustinji gdje ih doslovno hrane na silu i tako ih pripremaju za brak.

Iako je vlada Mauritanije 2003. godine započela kampanju protiv zlostavljanja djece i za podizanje svijesti o zdravstvenim rizicima pretilosti, u ruralnim sredinama ova tradicija je i dalje duboko ukorijenjena. Ovu praksu, kako je objasnio jedan mauritanski novinar, nameću muškarci, koji cijene i žele oženiti samo pretile djevojke.

U zemlji koja se nalazi između Zapadne Sahare i Senegala, poželjno je biti pretio, to je znak bogatstva i prestiža jer se zemlja bori s nedostatkom hrane.

Američki novinar Thomas Morton istraživao je ovaj kulturološki problem. No njegov zadatak nije bio samo promatrati što se događa, nego i konzumirati hranu mauritanskih žena i opasne dodatke prehrani. Za doručak obično jedu kruh natopljen maslinovim uljem i piju mlijeko. Hranjenje ne staje tijekom cijelog dana, a na jelovniku su kozje meso, smokve, kus-kus i tjestenina.

Morton je otkrio da mnoge djevojke to smatraju mučenjem, ali da roditelji inzistiraju. Američki novinar se nakon samo dva dana na ovakvom režimu prehrane udebljao šest kilograma, a sve vrijeme je osjećao nadutost i mučninu. Vjerojatno zbog sličnih problema, žene u Mauritaniji pribjribjegavaju drugim metodama debljanja koje ne opterećuju njihov želudac, ali su vrlo štetne za njihovo zdravlje. Liječnik Muhamed Old Madene navodi da u Mauritaniji, osobito u ruralnim područjima, raste broj pacijentica s dijabetesom, hipertenzijom, bolestima srca i depresijom. Vlast ne želi priznati da ova crna statistika ima bilo kakve veze s duboko ukorijenjenom praksom prisilnog hranjenja djevojčica kako bi što prije dobile na tjelesnoj masi.

Unatoč naporima nekih aktivista i organizacija da osvijeste javnost o negativnim posljedicama ovog prisilnog hranjenja, tradicija i očekivanja društva još uvijek održavaju ovu praksu. Ova situacija ukazuje na potrebu daljnjeg rada na promicanju zdravlja, tjelesne prihvaćenosti i osnaživanju žena u Mauritaniji.

Važno je da se podigne svijest o pravima djevojčica i zaštiti njihovu dobrobit, te da se promoviraju zdravi stilovi života i pozitivni standardi ljepote. Kroz edukaciju, podršku ženama i djeci te angažman cijelog društva, nadamo se da će se ova praksa postupno mijenjati kako bi se osiguralo bolje zdravlje i dobrobit svih mladih djevojčica u Mauritaniji.

Najnovije objave