Petak, 24 Maja, 2024

Turković – Wilmes: Kraljevina Belgija izrazila podršku teritorijalnom integritetu i suverenosti BiH

Najčitanije objave

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković sastala se danas u Briselu sa zamjenicom premijera i ministricom vanjskih poslova Kraljevine Belgije Sophie Wilmes.

Službeni bilateralni susret održan je u palači Egmont na najvišem nivou. Konstatirano je da BiH i Belgija mogu i trebaju značajno osnažiti i unaprijediti odnose.

Razgovarano je i o aktuelnoj političkoj situaciji u našoj državi, te regiji zapadnog Balkana. Kraljevina Belgija je izrazila nedvosmislenu podršku teritorijalnom integritetu i suverenosti BiH te reformskim naporima na putu ka Evropskoj uniji.

Ministrica Wilmes je ocijenila neprihvatljivim donesene zaključke u Narodnoj skupštini RS te istakla kako Kraljevina Belgija snažno podržava ulogu visokog predstavnika Christiana Schmidta – saopćeno je iz MVP BiH.

Turković je tokom sastanka izrazila zabrinutost zbog blokade rada institucija BiH te zastoja reformskih procesa, naglašavajući da je politička kriza sve više prerasla u sigurnosnu te da će biti potrebni koordinirani napori da se BiH vrati na evropske tračnice.

Također, ministrica Turković je zahvalila ministrici Wilmes na tome što je Kraljevina Belgija zakonski priznala genocid u Srebrenici, te zakonski zabranila negiranje holokausta, genocida u Srebrenici i genocida u Ruandi, te joj poklonila „Cvijet Srebrenice”.

Sastanku je prisustvovala i ambasadorica BiH u Kraljevini Belgiji Ivana Robović – navodi se u saopćenju MVP BiH.

Najnovije objave