Petak, 24 Maja, 2024

Ambasada SAD upozorila: Ne osnivajte VSTS RS

Najčitanije objave

Ambasada SAD-a u BiH pozvala je sve lidere da odbiju raspravu o nacrtu Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu Republike Srpske (VSTS RS), koji će se, kako je najavljeno, naći na dnevnom redu Skupštine RS u utorak, 8. februara.

“Prijetnje povlačenjem iz državnih institucija i uspostavom paralelnih institucija u entitetu Republika Srpska ometaju stabilnost i napredak Bosne i Hercegovine na štetu svih njenih građana. Pozivamo sve lidere da odbiju radnje, kao što je nacrt zakona o kojem se raspravlja, koje podrivaju ustavni poredak i dozvoljavaju cvjetanje korupcije. Sada je vrijeme da se radi na transparentnosti i odgovornosti koje su potrebne BiH kako bi napredovala”, navodi se u današnjem odgovoru Radio Slobodna Evropa iz Ambasade SAD-u BiH.

Na sutrašnjoj sjednici NSRS, među tačkama dnevnog reda, naći će se i nacrt zakona o VSTS RS koji će preuzeti nadležnosti u biranju sudija i tužilaca u sudovima u Republici Srpskoj.

Prema nacrtu, VSTS RS činiće 11 članova.

Po četiri člana se biraju u sudovima i tužilaštvu u Republici Srpskoj , dok ostala tri biraju Skupština, Vlada i Advokatska komora Republike Srpske.

Visoki sudski i tužilački savjet BiH ima nadležnost za imenovanje sudija i tužilaca u sve sudove na državnom, entitetskom, kantonalnom, okružnom, osnovnom i opštinskom nivou u BiH, uključujući Brčko Distrikt, sa izuzetkom ustavnih sudova entiteta BiH.

Visoki sudski i tužilački savjet BiH je nezavisna institucija osnovana 2004. godine u skladu sa zakonom usvojenim iste godine u državnom parlamentu. Formiranje je svojom odlukom iz 2002. godine naložio visoki predstavnik u BiH Volfgang Petrič, javlja BN televizija.

Najnovije objave