Srijeda, 24 Aprila, 2024

Plenković: Treba dati šansu razgovoru s bošnjačkim strankama o izbornom zakonu

Najčitanije objave

Hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je u ponedjeljak da još treba dati šansu razgovoru s bošnjačkim strankama o promjeni izbornog zakona te da ima još vremena za postizanje dogovora.

“Mi u ovom trenutku nastojimo kreirati ozračje koje će prvo podići stupanj povjerenja između Hrvata i Bošnjaka”, kazao je Plenković novinarima u Zagrebu nakon zajedničke sjednice predsjedništava HDZ-a i HDZ-a BiH.

“Nastojimo biti onaj konstruktivan faktor koji diže taj stupanj povjerenja”, dodao je.

Krajem siječnja propali su pregovori hrvatskih i bošnjačkih stranaka u Neumu o promjeni izbornog zakona pod posredovanjem izaslanika EU-a i SAD-a.

“Nastojat ćemo dati šansu razgovorima da se to povjerenje podigne i da se dođe do rješenja koje će omogućiti kvalitetno funkcioniranje BiH. Ja danas u ovom trenutku, s obzirom da imamo još dosta vremena ispred nas, bih i dalje dao šansu razgovorima”, istaknuo je Plenković.

Na pitanje novinara o mogućem podržavanju bojkota izbora ako ne dođe do promjene izbornog zakona, Plenković je odgovorio: “Nismo još u toj fazi razgovora”.

“U ovoj fazi smo u trenutku da dajemo šansu nastavku razgovora. Mislim da bi to bilo najkorisnije i najbolje”, istaknuo je.

Plenković je kazao da je na sjednici HDZ-a i HDZ-a BiH zaključeno da je “najvažnije u ovom trenutku zadržati koheziju” političkih stranaka bosanskohercegovačkih stranaka okupljenih u Hrvatskom narodnom saboru BiH.

Ponovio je kako je potrebno postići rješenje “koje će biti prihvatljivo za sve i riješiti temeljno pitanje, a to je izbjegavanje izbornog inženjeringa i diskriminacije Hrvata u BiH”.

Hrvatski je premijer apostrofirao i da su predstavnici Venecijanske komisije na pregovorima u Neumu ustvrdili da su prijedlozi hrvatske strane u skladu s europskim standardima.

Na pitanje novinara o izjavi predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića na sjednici Narodno Skupštine RS, kada je poručio zastupnicima da čuvaju Republiku Srpsku, Plenković je kazao kako je poanta te izjave poštivanje okvira uspostavljenog Daytonskim mirovnim sporazumom.

“Poruka koju je on htio poslati je poruka poštivanja Daytonsko-pariškog mirovnog okvira. Dakle taj koncept – jedna država, dva entiteta, tri konstitutivna naroda. S te strane ja tu nemam što dodati”, poručio je hrvatski premijer.

Plenković je kazao da je Daytonski sporazum evoluirao iz sporazuma u prekidu vatre do mirovnog sporazuma koji je postao i ustav, prenosi Hina.

“Sada 27 godina kasnije je temelj na kojem zemlja funkcionira. Možda bi bilo bolje da je nekako drugačije, ali to sada nitko od nas ne može izmijeniti u ovom času”, istaknuo je hrvatski premijer.

Najnovije objave