Ponedjeljak, 20 Maja, 2024

Transparency International upozorava na opasnu samovolju RS-a

Najčitanije objave

Transparency International u Bosni i Hercegovini izražava duboku zabrinutost zbog postupaka vladajuće većine u Republici Srpskoj, posebno u vezi s usvajanjem Izbornog zakona RS-a. Smatrajući da ovaj zakon suprotstavljen Ustavu BiH, Izbornom zakonu BiH i Aneksu 3 Dejtonskog mirovnog sporazuma, organizacija ističe da se kroz njegovo usvajanje pokušava uspostaviti paralelna izborna administracija kako bi se spriječila provedba legalnih izbora.

Ovaj potez vladajuće strukture, kako ističe Transparency International, rezultira pravnom nesigurnošću, stvaranjem haosa te ugrožavanjem stabilnosti zemlje. Umjesto unaprjeđenja zakonskog okvira i ispravljanja nedostataka koji su omogućili izbornu manipulaciju, aktuelne promjene zakona dovode do blokiranja izborne reforme i uvođenja paralelnog izbornog sistema. Cilj tih promjena je očuvanje vlasti i osiguranje nekažnjivosti nosilaca vlasti.

Posebno se ističe Zakon o imunitetu, koji je, prema Transparency International-u, izvan okvira pravnog poretka BiH. Ovaj zakon legalizira stavljanje nosilaca ključnih izvršnih i zakonodavnih funkcija iznad zakona, čime se ozbiljno narušava princip vladavine prava.

Upozorava se da usvajanje Izbornog zakona RS-a predstavlja pokušaj sprečavanja legalnih izbora i suzbijanja izborne volje građana. Također, usvajanje zakona o imunitetu otvara mogućnost za kriminal i nekažnjavanje korupcije među najvišim zvaničnicima, što je u suprotnosti sa međunarodnim standardima.

Transparency International naglašava da oba zakona imaju potencijalne ozbiljne posljedice na elementarna ljudska prava građana, kao i na pravnu sigurnost i stabilnost zemlje. Stoga je neophodno poduzeti odgovarajuće korake kako bi se očuvala demokratska načela i osigurala stabilnost pravnog poretka u Bosni i Hercegovini.

Najnovije objave