Utorak, 16 Aprila, 2024

Sukob na granici Teksasa: Ustavna kriza Amerike na vrhuncu. Priča se o secesiji

Najčitanije objave

Amerika se polako, ali sigurno suočava s ozbiljnom ustavnom krizom, a epicentar ovog sukoba nalazi se u saveznoj državi Teksas. Zbog povećanog broja ilegalnih prelazaka granice s Meksikom, guverner Teksasa, Greg Abbott, odlučio je postaviti žilet žicu na granici, što je izazvalo veliku kontroverzu. Vrhovni sud Sjedinjenih Država naložio je da se ova žica mora ukloniti.

Sukob zbog “žilet žice”

Abbott, koji je član Republikanske stranke, čvrsto stoji iza svoje odluke i prijeti sukobom s federalnim snagama ukoliko to bude potrebno. Čak 25 republikanskih guvernera podržava Abbotta i spremni su pružiti vojnu podršku Teksasu ako zatreba.

Ova eskalacija krize ima potencijal da značajno izmjeni ravnotežu moći između savezne vlade i pojedinih država, a takođe bi mogla ozbiljno poremetiti predsjedničku kampanju demokratskog kandidata Josepha Bidena.

Amerika polako, ali sigurno ulazi u veliku ustavnu krizu

Vrhovni sud je naglasio da savezna vlada ima pravo da ukloni žilet žicu koju je Teksas postavio na granici kako bi suzbio ilegalne migracije. Nacionalna bezbjednost je zatražila od Teksasa da do petka dozvoli federalnim vlastima pristup području “Eagle Pass”. Međutim, guverner Abbott prijeti da će pojačati prisustvo državne patrole na granici i dodatno ojačati barijere i žilet žicu.

Haim Vasquez, advokat za imigraciju iz Severnog Teksasa, opisuje ovu situaciju kao nezapamćeni sukob na granici. Naglašava da se nikada ranije nisu suočavali s ovakvim haosom i da trenutno testiraju suštinske principe Sjedinjenih Država i ovlašćenja Vrhovnog suda.

Ako savezna vlada popusti pred pritiscima, to bi moglo ozbiljno narušiti njihovu autoritet, smatra Vasquez.

Republikanci kontrolišu Teksas

Republikanski guverneri iz 25 saveznih država podržavaju Abbottovu odluku i tvrde da Teksas ima pravo na samoodbranu. Abbott veruje da će druge države biti spremne poslati svoje trupe na granicu ako to bude neophodno.

S obzirom na eskalaciju migrantske krize, ovo pitanje bi moglo postati ključno u predstojećim predsjedničkim izborima. Dok je trenutni predsjednik Sjedinjenih Država, Joseph Biden, poznat po liberalnijem pristupu prema imigraciji, republikanci koji kontroliraju Teksas zagovaraju oštriji odgovor na ilegalne migracije.

Sada je na redu Biden, koji se, osim što se suočava s eskalacijom krize na Bliskom istoku, mora odlučno pozabaviti i ovom unutrašnjom krizom. Greg Abbott se ne čini da će odustati od svojih namjera, što bi moglo odrediti ishod budućih sukoba između saveznih vlasti i pojedinih država.

Nacionalisti već godinama zagovaraju referendum o otcepljenju

Teksas je često opisivan kao “buntovna” država Sjedinjenih Država, s povremenim raspravama o otcepljenju. Posljednji put se to dogodilo u decembru prošle godine, kada su zagovornici otcjepljenja vjerovali da su na ivici ostvarivanja ključne pobjede.

Teksaški nacionalisti već godinama zagovaraju referendum o otcjepljenju Teksasa, iako Ustav SAD ne predviđa takvu opciju. Teksas se otcjepio od Meksika 1836. i bio samostalna nacija devet godina prije nego što je postao savezna država SAD. Takođe, otcjepio se od SAD 1861. prije nego što je ponovo postao dio Unije nakon građanskog rata 1870. godine.

Najnovije objave