Utorak, 25 Juna, 2024

Stoltenberg predložio sastanak Rusija – NATO za 12. januar

Najčitanije objave

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg predložio je Rusiji da sastanak Vijeća Rusija – NATO bude održan 12. januara, kada se u Bruxellesu održava sjednica Vojnog komiteta NATO-a na nivou načelnika generalštabova, rečeno je agenciji TASS u press službi Alijanse.

Navedeno je da je NATO u kontaktu sa Rusijom u vezi sa tim sastankom.

“Kao što je Sjevernoatlantsko vijeće naglasilo u svom saopćenju od 16. decembra o situaciji u i oko Ukrajine, svaki dijalog sa Rusijom treba da se vodi na osnovu reciprociteta, da odgovori na zabrinutost NATO-a u vezi sa djelovanjem Rusije, da se zasniva na osnovnim principima i osnovnim dokumentima o evropskoj sigurnosti i da se održava paralelno sa konsultacijama sa evropskim partnerima NATO-a”, rekli su u press službi tog saveza.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandar Gruško rekao je da su vrijeme i format sastanka Vijeća Rusija – NATO, kao i sastav ruske delegacije, u procesu razrade.

Gruško je istakao da je, pošto je riječ o pitanjima vojne sigurnosti, od suštinske važnosti da na sastanku Vijeća NATO – Rusija učestvuju visoki vojni zvaničnici.

Ranije je saopćeno da će u Bruxellesu 12. i 13. januara biti održan sastanak Vojnog komiteta NATO-a na nivou načelnika generalštabova država članica.

Tenzije između Rusije i NATO-a porasle su zbog situacije u Ukrajini. NATO i SAD optužuju Rusiju da gomila trupe na granici sa tom zemljom i da priprema invaziju, dok Moskva ističe da bi dalje širenje Alijanse ugrozilo njenu sigurnost i traži sigurnosne garancije od SAD-a i NATO-a, prenosi Al Jazeera.

Najnovije objave