Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024

Kineski taikonauti završili drugu misiju u orbiti u gradnji svemirske stanice

Najčitanije objave

Taikonauti Zhai Zhigang i Ye Guangfu završili su svoje aktivnosti van vozila (EVA) i vratili se u glavni modul svemirske stanice Tianhe, saopćila je Kineska svemirska agencija (CMSA) u ranim satima u ponedjeljak.

Ovo je bio četvrti put da su astronauti, odnosno taikonauti izveli EVA tokom izgradnje kineske svemirske stanice, a drugi put je to uradila posada Shenzhou-13. CMSA je proglasio EVA aktivnosti potpunim uspjehom, javlja agencija Xinhua.

CMSA je rekao da su se taikonauti vratili u osnovni modul u 0:55 (po pekinškom vremenu) nakon oko šest sati aktivnosti van vozila au svemiru. Obavljali su zadatke kao što su podizanje panoramske kamere i testiranje transporta robe.

EVA aktivnosti su i dalje fokusirane na testiranje funkcija i performansi vazdušne komore jezgra modula, svemirskih odijela i mehaničke ruke i procjenjivali su tehnologije vezane za EVA, koordinaciju tajkonauta unutar i izvan svemirske stanice i koordinaciju između svemira i Zemlje.

Posada Shenzhou-13 nastavit će svoj rad u orbiti kako bi dočekala nadolazeću novu godinu. Ovo je ujedno i prvi put da kineski taikonauti dočekuju novu godinu u svemiru, dodaje CMSA.

CMSA je napomenula da operacije van vozila postaju normalan rad misija letenja svemirske stanice. Kineski taikonauti će izvesti više EVA aktivnosti koje su složenije kako bi pružili snažnu podršku za uspješan završetak izgradnje i stabilan rad svemirske stanice.

Kina je 16. oktobra lansirala svemirski letjelicu Shenzhou-13, poslavši u orbitu tri taikonauta na šestomjesečnu misiju kako bi izgradili kinesku svemirsku stanicu. Posada je izvela prve aktivnosti u orbiti van vozila 7. novembra ove godine.

(Fena)

Najnovije objave