Srijeda, 24 Jula, 2024

Šta je NFT? Objašnjenje ne-zamjenjivih tokena

Najčitanije objave

Čini se da su ne-zamjenjivi tokeni (NFT) buknuli u širu javnost ove godine, od umjetnosti i muzike do tacosa, kamenja, logoa, toaletnog papira, doslovno svega što vam može pasti na pamet. Ova digitalna imovina prodaje se od jednog dolara pa sve do nekoliko miliona.

Šta je NFT?

NFT je digitalna imovina koja predstavlja objekte iz stvarnog svijeta kao što su umjetnost, glazba, predmeti u igri i videozapisi. Kupuju se i prodaju putem interneta, često kriptovalutama i općenito su kodirani istim temeljnim softverom kao i mnoge kriptovalute.

Iako postoje od 2014., NFT-ovi sada dobivaju na glasu jer postaju sve popularniji način kupnje i prodaje digitalnih umjetničkih djela. Zapanjujućih 174 milijuna dolara potrošeno je na NFT od novembra 2017.

Na primjer, poznati digitalni umjetnik Mike Winklemann, poznatiji kao “Beeple”, izradio je sastav od 5000 dnevnih crteža kako bi stvorio možda najpoznatiji NFT tog trenutka koji se prodao na Christie's za rekordnih 69,3 milijuna dolara.

Svatko može besplatno pregledavati pojedinačne slike — ili čak cijeli kolaž slika na mreži. Pa zašto su ljudi spremni potrošiti milijune na nešto što bi lako mogli snimiti ili preuzeti?

Budući da NFT omogućuje kupcu posjedovanje originalne stavke. I ne samo to, sadrži ugrađenu autentifikaciju, koja služi kao dokaz vlasništva. Kolekcionari cijene ta “prava digitalnog hvalisanja” gotovo više od samog predmeta.

(Reuters)

Po čemu se NFT razlikuje od kriptovalute?

NFT je skraćenica za nezamjenjivi token. Općenito je izgrađen korištenjem iste vrste programiranja kao i kriptovaluta, poput Bitcoina ili Ethereuma, ali tu sličnost prestaje.

Fizički novac i kriptovalute su “zamjenjivi”, što znači da se mogu trgovati ili razmjenjivati jedni za druge. Oni su također jednaki u vrijednosti – jedan dolar uvijek vrijedi drugi dolar; jedan Bitcoin je uvijek jednak drugom Bitcoinu. Zamjenjivost Crypto čini ga pouzdanim sredstvom za provođenje transakcija na blockchainu. NFT su različiti. Svaki od njih ima digitalni potpis koji onemogućuje razmjenu NFT-ova, nisu jednaki jedan drugome (dakle, nezamjenjivi). Jedan NBA Top Shot isječak, na primjer, nije jednak drugim “tokenima” jednostavno zato što su oba NFT-a. (Jedan NBA Top Shot isječak nije nužno ni jednak drugom NBA Top Shot isječku, što se toga tiče.)

Kako funkcioniše NFT?

NFT-ovi postoje na blockchainu, koji je distribuirana javna knjiga koja bilježi transakcije. Vjerojatno ste najviše upoznati s blockchainom kao temeljnim procesom koji čini kriptovalute mogućim.

Konkretno, NFT-ovi se obično drže na Ethereum blockchainu, iako ih podržavaju i drugi blockchaini.

NFT se stvara ili “koje” od digitalnih objekata koji predstavljaju i materijalne i nematerijalne stavke, uključujući:

• Umjetnine

• GIF-ovi

• Videozapisi i sportski naglasci

• Kolekcionarski predmeti

• Virtualni avatari i skinovi videoigara

• Dizajnerske patike

• Muzika

Kako kupiti NFT-ove?

Ako želite pokrenuti vlastitu NFT kolekciju, morati ćete nabaviti neke ključne stavke:

Prvo, morat ćete nabaviti digitalni novčanik koji vam omogućuje pohranu NFT-ova i kriptovaluta. Vjerojatno ćete morati kupiti neku kriptovalutu, poput Ethera, ovisno o tome koje valute prihvaća vaš NFT pružatelj usluga. Sada možete kupiti kriptovalute kreditnom karticom na platformama kao što su Coinbase, Kraken, eToro, pa čak i PayPal i Robinhood. Tada ćete ga moći premjestiti s mjenjačnice u novčanik po izboru.

I na kraju, da li je pametno kupiti NFT?

Samo zato što možete kupiti NFT, znači li to da biste trebali? Ovisi.

NFT-ovi su rizični jer je njihova budućnost neizvjesna, a mi još nemamo puno povijesti o njima da ocjenjujemo njihov učinak. Budući da su NFT-ovi novi, možda bi bilo pametno uložiti male iznose da biste ga isprobali za sada.

Najnovije objave