Utorak, 16 Jula, 2024

Vučić potvrdio: Srbija osudila rusku agresiju protiv Ukrajine

Najčitanije objave

Generalna skupština UN usvojila je u srijedu rezoluciju kojom se osuđuje ruska agresija nad Ukrajinom, a za rezoluciju glasala je i Srbija.

U obraćanju javnosti na izvanrednoj konferenciji za novinare u zgradi Predsjedništva u Beogradu, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je potvrdio da je i Srbija osudila rusku invaziju.

“Srbija se na sjednici Generalne skupštine UN pridružila osudi napada na Ukrajinu, u tekstu se nisu pominjale sankcije”, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije kazao je da kriza izazvana invazijom Rusije na Ukrajinu na dramatičan način pogađa Srbiju.

Vučić je kazao da danas postoji “manje nego ikada” razumijevanja za poziciju Srbije “bilo gdje u svijetu”.

“To nije pitanje naše principijelnosti i ispravnosti našeg stava, to je pitanje gotovo nevjerovatnih okolnosti koje su nas dovele u veoma tešku situaciju”, dodao je on, prenosi Beta.

Vučić je naveo da u posljednja dva dana razgovarao s predstavnicima svih “važnijih država”, između ostalih i s predsjednicom Europske komisije Ursula von der Leye,  predstavnicima SAD, Njemačke i Francuske.

Vučić je rekao da je večerašnje njegovo obraćanje “nikada teže” i “u najlošijem raspoloženju” u posljednjih deset godina i najavio da će predstaviti probleme s kojima se država suočava i mjere koje će povodom toga poduzeti.

On se osvrnuo i na krizu “enormnih” skokova cijena na tržištu koju je izazvala kriza u Ukrajini i dodao da su u Srbiji formirani timovi koji će pratiti situaciju s naftom.

Rekao i da Srbija neće izvoziti oružje zaraćenim stranama u Ukrajini, kao i da neće dozvoliti da preko njezine teritorije prolazi oružje namijenjeno za taj rat.

Vučić je kazao da će Srbija kontrolirati i svoje trgovce oružjem kako ono ne bi završilo u podučjima zahvaćenim ratom.

Vučić je rekao da je formiran tim za prikupljanje humanitarne pomoći za Ukrajinu, tim za izbjeglice, kao i tim za prijem ranjenih iz te zemlje.

Vučić je ponovio zaključke sa sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost  i rekao da će Srbija čuvati mir u regiji da će biti popustljiva i neće odgovarati na “svakodnevne provokacije”.

Podsjećamo, Rezolucija je usvojena sa 141 glasom za, pet protiv i 35 uzdržanih.

Protiv su bili Rusija, Belorusija, Sirija, Eritreja i Severna Koreja.

Najnovije objave