Utorak, 25 Juna, 2024

Vučić o tvrdnjama ambasade SAD u Sarajevu: Postaviću im pitanja na koja neće imati odgovor

Najčitanije objave

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, najavio je da će danas odgovoriti američkoj ambasadi u Sarajevu, koja je nedavno izjavila da zaključci usvojeni na Svesrpskom saboru ne predstavljaju odbranu Dejtonskog mirovnog sporazuma, već smišljeni napad na isti.

Vučić je na svom Instagram nalogu “buducnostsrbijeav” najavio da će prvi put kao predsjednik Srbije postaviti pitanja američkoj ambasadi u Sarajevu, naglasivši da mu je “malo falilo da pomisli” da neće komentarisati Svesrpski sabor.

Vučićeva reakcija

“Američka ambasada u Sarajevu je rekla svoje. Sutra će dobiti odgovor. Prvi put ću kao predsjednik Srbije da im postavim pitanja, a vjerujte mi, odgovor neće imati, iako se tiče baš Dejtonskog sporazuma,” naveo je Vučić.

Predsjednik Srbije smatra da je problem u tome što “nisu navikli da postoje nezavisne i suverene zemlje, kao ni lideri koji ne žele da se dodvoravaju njima, već da brane interese sopstvenog naroda”.

“Biće zanimljiv dan, a malo mi je falilo da pomislim da su dovoljno pametni u ambasadi SAD u Sarajevu, da ne komentarišu Sabor i da se ne sramote. Ovako, sledi odgovor. Postoji jedna mala zemlja na brdovitom Balkanu…”, napisao je Vučić.

Američka ambasada u Sarajevu: “Napad, ne odbrana”

Američka ambasada u Sarajevu objavila je na društvenoj mreži X da zaključci usvojeni na Svesrpskom saboru koji se odnose na Dejtonski mirovni sporazum i nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu imaju korijene u pravnim dezinformacijama i puni su grešaka.

“Oni ne predstavljaju odbranu Dejtonskog mirovnog sporazuma, kako tvrde autori, već smišljeni napad na taj sporazum i državne institucije Bosne i Hercegovine, što je opasno,” navodi se u objavi ambasade.
Ambasada je udarom na Dejtonski sporazum označila i izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsjednika Skupštine RS Nenada Stevandića o zaključcima i planovima o razdruživanju RS, dodavši da “predstavljaju i udar na teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH”.

“Ni Dejton, ni Ustav BiH ne daju entitetima, ni bilo kojem drugom poddržavnom tijelu, pravo na otcjepljenje, razdruživanje ili bilo koji drugi nespretni sinonim za otcjepljenje koji su izmislili čelnici RS koja nije država, može postojati samo u okviru Bosne i Hercegovine i nema pravni subjektivitet izvan Bosne i Hercegovine,” naveli su iz ambasade.

Zaključak

Vučićeva najava da će odgovoriti američkoj ambasadi u Sarajevu i postaviti pitanja koja, kako tvrdi, neće imati odgovore, dodatno je zaoštrila već napetu političku situaciju u regiji. Ostaje za vidjeti kako će ambasada SAD reagirati na Vučićeva pitanja i kakav će biti daljnji razvoj situacije u kontekstu odnosa Srbije, Republike Srpske i međunarodne zajednice.

Najnovije objave