Ponedjeljak, 17 Juna, 2024

Sjedinjene Države saopćile da je nuklearni sporazum s Iranom moguć

Najčitanije objave

Sjedinjene Države saopćile su u ponedjeljak da je sporazum moguć s Iranom o njegovom nuklearnom programu, ali da se mora hitno dovršiti dok Teheran radi na širenju svojih nuklearnih kapaciteta uoči obnove razgovora.

Pregovori – kojima prisustvuju Kina, Francuska, Njemačka, Rusija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Iran i Sjedinjene Države – nastavit će se u Beču nakon što su bili prekinuti krajem prošlog mjeseca.

Oni su uslijedili nakon što su se neke strane pozivale na napredak u naporima na oživljavanju sporazuma iz 2015. godine koji sprečava Iran da proizvede atomsku bombu, što Islamska Republika konstantno negira.

– Sporazum koji se bavi brigama svih strana je na pomolu, ali ako ne bude postignut u predstojećim sedmicama, iranski aktuelni pomaci na polju nuklearnih aktivnosti učinit će nemogućim povratak JCPOA –izjavio je portparol State Departmenta, nazivajući zvaničnim imenom nuklearni sporazum iz 2015.

Strane pregovaraju u Beču od prošle godine uz indirektno američko učešće.

Bivši američki predsjednik Donald Trump jednostrano se povukao iz sporazuma u 2018. i ponovo je uveo teške ekonomske sankcije Iranu, prisiljavajući Islamsku Republiku da započne s odustajanjem od svojih obaveza u sporazuma i intenzivira svoje nuklearne aktivnosti.

Portparol iranskog ministarstva vanjskih poslova Saeed Khatibzadeh izjavio da tvrdnje da “Sjedinjene Države dolaze u Beč mogu odrediti kada možemo postići sporazum”.

– Ostvarili smo značajan napredak u raznim poljima pregovora u Beču, uključujući i garancije Iranu da nova američka vlada neće ponovo prekršiti sporazum – izjavio je Khatibzadeh novinarima.

Eksperti tvrde da su se Iranci toliko udaljili od restrikcija uvedenih sporazumom iz 2015. da su samo sedmicama daleko od stvaranja dovoljnih količina fisijskih materijala za proizvodnju atomskog oružja.

– Nalazimo se pet minuta od ciljne crte – izjavio je ruski pregovarač Mihail Uljanov u intervjuu objavljeno u ponedjeljak za ruske dnevne novine Kommersant.

– Nacrt završnog dokumenta je sačinjen. Ima još nekoliko tačaka na kojima treba raditi, ali je dokument već na stolu – kazao je.

U petak je Washington učinio gestu dobre volje objavljujući da ukida sankcije iranskom civilnom nuklearnom pogramu, tehničku mjeru neophodnu za povratak JCPOA, sporazumu dogovorenom u 2015. godini, prenosi AFP.

Najnovije objave