Petak, 14 Juna, 2024

NSRS danas o formiranju VSTV-a, upozorenja iz SAD i EU

Najčitanije objave

Na današnjoj sjednici NSRS, među tačkama dnevnog reda, naći će se i nacrt zakona o VSTS RS koji bi trebao preuzeti nadležnosti u biranju sudija i tužilaca u sudovima u Republici Srpskoj.

Prema nacrtu, VSTS RS činiće 11 članova. Po četiri člana se biraju u sudovima i tužilaštvu u Republici Srpskoj , dok ostala tri biraju Skupština, Vlada i Advokatska komora Republike Srpske.

Visoki sudski i tužilački savjet BiH je nezavisna institucija osnovana 2004. godine u skladu sa zakonom usvojenim iste godine u državnom parlamentu. Formiranje je svojom odlukom iz 2002. godine naložio visoki predstavnik u BiH Volfgang Petrič.

– Prijetnje povlačenjem iz državnih institucija i uspostavom paralelnih institucija u entitetu RS ometaju stabilnost i napredak BiH na štetu svih njenih građana. Pozivamo sve lidere da odbiju radnje, kao što je nacrt zakona o kojem se raspravlja, koje podrivaju ustavni poredak i dozvoljavaju cvjetanje korupcije. Sada je vrijeme da se radi na transparentnosti i odgovornosti koje su potrebne BiH kako bi napredovala”, navodi se u odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Ambasade SAD BiH.

Evropska komisija saopštila je da očekuje od vodstva RS i Narodne skupštine RS da se suzdrže od bilo kakvog jednostranog koraka i da raspravljaju o bilo kojem pitanju koje izaziva zabrinutost unutar državnih institucija, uključujući Parlament i Vijeće ministara.

Ovo je u odgovoru za RSE navedeno iz Delegacije Evropske komisije u vezi Nacrta zakona o osnivanju VSTV RS.

“Uspostavljanje posebnog entitetskog regulatornog tijela za pravosuđe RS predstavljalo bi kršenje ustavno-pravnog poretka BiH. Usvajanje ovog zakona u RS predstavljalo bi neprihvatljivo miješanje u nezavisnost pravosuđa BiH, a rezultiralo bi nazadovanjem zemlje prema evropskim standardima”, navodi se iz Evropske komisije, javljaju Vijesti.ba.

Najnovije objave