Petak, 14 Juna, 2024

SDPBiH poziva bh. parlamentarce da podrže njihov prijedlog za ukidanje akciza na gorivo

Najčitanije objave

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDPBiH) poziva bh. parlamentarce da podrže njihov prijedlog za ukidanje akciza na gorivo.

Zbog dramatičnog rasta cijena goriva, te posljedično svih esencijalnih potrepština i namirnica, klub SDP-a BiH u Parlamentarnu skupštinu BiH je prije deset dana u proceduru uputio izmjene Zakona o akcizama kojim se smanjuju cijene goriva za iznos od 30 – 45 pfeninga po litru, kažu iz te stranke Iz SDP-a BiH i ističu kako bi se efekat te mjere odmah osjetio lančanim smanjenjem cijena, te da bi se tako brzo i efikasno amortizovao udar na ionako loš životni standard stanovništva.

– Nažalost, zbog pogoršanja političkih prilika na globalnom planu, cijene ‘divljaju’ iz dana u dan. Trend rasta cijena energenata neće se uskoro zaustaviti, što će ostaviti teške posljedice na našu ekonomiju u cjelini – navodi se u saopćenju.

Kako bi pomogli građanima i privredi u doba rastuće inflacije, SDPBiH predlaže promjenu člana 17. spomenutog zakona na način da iznos akciza bude nula KM, te podsjeća da BiH naplaćuje nekoliko vrsta akciza i putarina na gorivo.

– Naša namjera je da se ukinu akcize na sve vrste goriva. U pitanju je poresko opterećenje koje nema jasnu namjenu i svrhu, već ide direktno u tekuću budžetsku potrošnju – navode iz SDP-a.

Kako iz ove stranke preciziraju, ukoliko bi se ukinula naplata akcize na gorivo, onda bi maloprodajna cijena za gorivo bila niža od 0,30 KM do 0,45 KM.

Nadalje, smatraju da ovakvo sniženje može značajno ublažiti negativne ekonomske posljedice koje dolaze u narednom periodu.

– Ne želimo ukidati putarine za autoceste i ceste, koje se većim dijelom usmjeravaju namjenski na posebno otvorene podračune. Ti prihodi služe kao pokriće za dobivanje finansijskih sredstava od partnerskih institucija Evropske unije – navodi se.

Kako se u saopćenju dodaje, ovaj vid poreskog opterećenja na litri goriva ostaje kao i do sada i neće se mijenjati, a ukida se samo akciza koja ide u tekuću budžetsku potrošnju.

SDPBiH, stoga, poziva sve zastupnike u Parlamentarnoj skupštini BH da 9. marta postupe u interesu građana i glasaju za njihov prijedlog ukidanja akciza na gorivo.

Najnovije objave