Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Ko su ruski specijalci koji vrebaju Zelenskog? Obuka im je rigorozna, a neki od njih su bili i u ratu u BiH

Najčitanije objave

Svjetski mediji su nedavno objavili da je Putin poslao svoju specijalnu brigadu u Ukarijinu kako bi pronašle, likvidirale ili uhapsile predsjednika Volodimira Zelenskog.

Specijalne ruske trupe “Spetsnazovac” oformljene su za specijalne zadatke “antiterorističkih akcija”.
Svako pripadnih ove elitne jednicie ima svoju specijalnost i zadaće. Jedan zna kako djelovati u gradu i među gomilom ljudi, dok drugi djeluje u divljini. Treći mora znati strane jezike, a četvrti s udaljenosti od 1,5 kilometara pogoditi vjevericu. Svako ima svoju zadaću i užu specijalnost.

Borilačke vještine su potrebne samo ukoliko se dva idiota nađu na brisanom prostoru bez oružja, odnosno automatske puške, pištolja, noža i vojničke lopate. “Spetsnazovac” bi samo u tim uvjetima primijenio borilačke vještine – pojašnjavao je prije nekoliko godina za portal “Russia Beyond the Headlines” penzionisani oficir ruske specijalne jedinice “Spetsnaz”, elitne jedinice osnovane još 1949. godine kao vojna snaga ruske Glavne obavještajne uprave (GRU).

Upravo pripadnici ove jedinice spominju se u aktualnom ratu u Ukrajini kao posebne snage koje su ubačene u “srce Ukrajine”, odnosno na područje Kijeva kako bi likvidirale Zelenskog i njegove najbliže suradnike.

Spetsnaz” je jedna od najelitnijih vojnih jedinica na svijetu, a od svog su osnivanja do danas sudjelovali u nizu ratova u bivšem SSSR-u kao što su oni u Dagestanu, Gruziji, Čečeniji, potom u sukobima u Bejrutu, Vijetnamu, Kambodži, Afganistanu.

Postoje i neslužbeni podaci da su sudjelovali i u NATO operacijama za vrijeme rata u BiH.

Pripadnici “Spetsnaza” u zapadnim se medijima nerijetko tretiraju kao “supermeni” i nadljudi čije sposobnosti graniče s nemogućim, a to je zato jer su dugo godina bili zatvoreni i o njima se na Zapadu nije puno znalo. Tek raspadom SSSR-a, nakon što su bivši pripadnici tih jedinica “sramežljivo” progovorili za medije, javnost je doznala neke pojedinosti o njihovoj obuci i ustroju.

Najnovije objave