Petak, 24 Maja, 2024

Sa novim Zakonom o VSTS novi haos i manipulacija

Najčitanije objave

“U istoriji Narodne skupštine još je nezabilježeno da je donijet zakon koji će stupiti na snagu ‘za godinu i nakon izbora’. Režim u Republici Srpskoj nema iskrenu namjeru da vrati bilo koju nadležnost, nego isključivo igra predizborne igrice što pokazuje i Zakon o VSTS RS koji predlažu a koji stupa na snagu, možete li zamisliti, poslije – godinu dana”, prokomentarisao je predsjednik SDS Mirko Šarović Nacrt Zakona o VSTS koji će se naći pred poslanicima.

”Godinama slušamo, i tu se svi slažemo, da način organizacije i funkcionisanja VSTS nije dobar. I onda nam režim kaže da neće dirati taj VSTS na nivou BiH nego će napraviti još jedan isti takav, jednako loše organizovan i nefunkcionalan, na nivou Republike Srpske! Pričaju o povratu nadležnosti, a ostavljaju i VSTS na nivou BiH, kao i Sud BiH i Tužilaštvo BiH!”, ističe Šarović.

On navodi da se ovim zakonom ne mijenja Zakon o VSTS na nivou BiH, te da očekuje da predlagači odgovore:

”Šta ćemo kada VSTS na nivou BiH imenuje sudije i tužioce u Republici Srpskoj, jer im je to posao po postojećem zakonu, a imenuje ih i novoosnovani VSTS Republike Srpske? Ovakva nerješena situacija liči na totalnu konfuziju i haos a predlagači ovog zakona to vjerovatno i žele.

On objašnjava da vlast ne kaže ništa da li na teritoriji RS i dalje važi Zakon o VSTV u BiH i pokušava bacati predizbornu prašinu u oči, vodeći čitavu Republiku Srpsku u pravnu anarhiju i nesigurnost”.

”Princip im je – hajde da zakotrljamo ovu temu prije izbora, ne bi li dobili koji glas, a nakon izbora ćemo vidjeti kako se izvući iz svega. Nema ovdje ni plana, ni strategije ni vizije ni odgovornosti prema Republici Srpskoj. Postoje samo njihovi lični interesi i strah od gubitka vlasti koji ih tjera da naš narod i Republiku uvlače u krizu, a onda podviju rep i povuku se nazad, bez ikakvog rješenja, što smo već vidjeli na primjeru zakona koji je nametnuo Valentin Incko”, zaključio je predsjednik Šarović.

Najnovije objave