Utorak, 16 Jula, 2024

Vučko na ulicama Sarajeva proslavio 38. rođendan i godišnjicu ZOI

Najčitanije objave

Vučko, zvanična maskota Zimskih olimpijskih igara održanih u Sarajevu 1984. godine, danas je šetnjom kroz grad i druženjem s građanima, proslavio 38 rođendan.

Rukovodilac marketinga u Kantonalnom javnom preduzeću ZOI’84 Aldin Smajkan pozvao je građane da posjete olimpijske planine Bjelašnicu i Igman kako bi Sarajevo zadržalo olimpijski duh i nakon 38 godina.

– Želimo posjetiti mlade generacije šta je Olimpijada i kako je to nekada izgledalo – istakao je.

Smajkan je naglasio da su povodom proslave godišnjice organizirali niz zanimljivog sadržaja, te da između ostalog, Bjelašnica danas skijašima nudi 50 posto sniženje na ski-karte.

Dodao je da su u saradnji sa Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo, Gradom Sarajevom i lokalnim samoupravama osigurali i besplatno klizanje na Skenderiji kao i besplatnu posjetu Olimpijskom muzeju BiH.

Smajkan je naglasio da su organizirali i niz sadržaja na Igmanu, među kojima je i trening za posjetioce u nordijskom skijanju.

Vučka je kreirao slovenski slikar Jože Trobec iz Kranja, a odabran je među mnogobrojnim prijedlozima, tačnije 836. U medijima, reklamama i spotovima, Vučko se oglašavao povikom “Sarajevoooooooo”, a glas mu je posudio Zdravko Čolić.

Prema navodima Međunarodnog olimpijskog komiteta (IOC), maskota je, na neki način, dovela da se vuk, koji je do tada u ovoj regiji smatran opasnim, zavoli.

(Fena)

Najnovije objave