Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Rusija tvrdi da je diverzantska grupa prešla njenu granicu. Kijev demantuje

Najčitanije objave

Ruske snage ubile su u ponedjeljak grupu od pet diverzanata koji su probili jugozapadnu granicu zemlje iz Ukrajine, prenijele su novinske agencije izjavu vojske, u optužbi koju je Kijev odbacio kao posljednju u nizu laži.

Optužbe su eskalirale već rastuće tenzije zbog jačanja ruske vojske. Kijev i Zapad strahuju da bi granični incident u blizini istočne Ukrajine mogao biti iskorišten kao izgovor da Moskva napadne svog susjeda. Rusija poriče takve planove.

Ruska rublja je pala na najslabiji nivo u odnosu na dolar od 27. januara u izvještajima, koji citiraju saopćenje ruskog Južnog vojnog okruga, javlja Reuters.

U njemu se navodi da je granična patrola Federalne službe sigurnosti oko tri sata popodne identifikovala sabotažnu i izviđačku grupu koja je probila granicu u Rostovskoj regiji, što ju je navelo da pozove trupe za podršku. Uslijedio je sukob, navodi se.

– Dva borbena vozila pješadije ukrajinske vojske prešla su državnu granicu u Rusku Federaciju kako bi evakuisala diverzantsku grupu sa teritorije Ukrajine – navodi se.

– Kao rezultat akcije eliminisano je pet članova diverzantsko-izviđačke grupe koji su narušili rusku granicu – navodi se u saopćenju.

Najnovije objave