Ponedjeljak, 20 Maja, 2024

Putinovom kritičaru Alekseju Navaljnom ponovno se sudi u Rusiji

Najčitanije objave

Novo suđenje zatvorenom ruskom opozicionom čelniku Alekseju Navaljnom započelo je u strogo čuvanom zatvoru istočno od glavnog grada Moskve, gdje se on trenutno nalazi.

Navaljni je optužen za prijevaru, a već je proveo godinu dana iza rešetaka nakon što je preživio napad otrovom za koji okrivljuje Kremlj. Trenutno služi kaznu od dvije i po godine.

Ovo posljednje suđenje moglo bi povećati njegovu zatvorsku kaznu za više od deset godina, javlja u srijedu BBC.

Američki državni tajnik Antony Blinken nazvao je nove optužbe “sumnjivim” i rekao da su Navaljni i njegovi saradnici “na meti jer svojim radom žele osvijetliti korupciju” te je pozvao ruske vlasti da oslobode Navalnija.

Navaljni (45) priveden je kada se vratio u Rusiju u januaru 2021. godine, nakon višemjesečnog liječenja u Njemačkoj zbog gotovo smrtonosnog napada otrovom Novichok u Sibiru.

Sljedećeg mjeseca osuđen je na tri i po godine zatvora zbog kršenja uvjeta kazne u slučaju pronevjere. Navaljni ponavlja da su optužbe politički motivirane.

Nove optužbe navode da je ukrao 4,7 miliona dolara donacija uplaćenih njegovim političkim organizacijama, a predviđena kazna za to djelo je do 10 godina zatvora.

Njegova supruga Julija bila je na ročištu u zatvoru u Pokrovu, nakon što je dan ranije zatražila pristup zatvorenom postupku.

Njegov bliski kolega Leonid Volkov objavio je na Twitteru da se Navaljnom za promjenu ne sudi u uobičajenom “kavezu”. To je zato što je “cijeli sud bio kavez i to je unutar zatvora”.

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da je novi slučaj “nespojiv” s vladavinom prava, govoreći na pres-konferenciji s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi.

Amnesty International je saslušanje opisao kao lažno suđenje, kojem su prisustvovali zatvorski čuvari, a ne mediji, dok su u saopćenju naveli da je očito da ruske vlasti namjeravaju osigurati da Navalny ne napusti zatvor u skorije vrijeme.

Navaljni je predvodio fondaciju za borbu protiv korupcije pod nazivom FBK koja je istaknula korupciju u Putinovoj stranci Jedinstvena Rusija i objavila vrlo gledani video u kojem se tvrdi da su bogati saradnici predsjedniku dali luksuznu palaču na Crnom moru.

Prošle godine je sud u Moskvi zabranio djelovanje fondacije FBK i političke organizacije povezane s njim, klasificirajući ih kao “ekstremističke”.

Deseci uposlenika te fondacije suočeni su s krivičnim prijavama, a mnoge njegove kolege napustili su Rusiju i otišli u egzil.

Najnovije objave