Ponedjeljak, 20 Maja, 2024

Eskobar: Spriječiti Dodika da nanese dodatnu štetu

Najčitanije objave

“Naše aktivnosti su usmjerene prema njemu, a ne prema Srbima ili Republici Srpskoj. Osnovni problem u BiH nije etnonacionalizam nego korpucija. To je najkorumpiranija država na Balakanu i treća u Evropi, i to je najveći razlog za odlazak mladih, te najveća prepreka za euroatlantske intregarcije”, poručio je Gabriel Eskobar.

Gabriel Eskobar, specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan, tokom današnjeg svjedočenja u Kongresu SAD-a odgovorao je na pitanja odbornika koji su bili posebno zainteresovani za situaciju u Bosni i Hercegovini.

Jedna od odbornica kazala je za člana državnog predsjedništva i lidera SNDS-a Milorada Dodika kako je “remetalački faktor” i da joj je bilo drago kada su mu uveden sankcije.

Pitala je Eskobara šta Sjedinjenen Države mogu još uraditi u BiH.

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan istakao je iako je Dodik akter sa kojim je “teško raditi”, nije jedini koji pravi probleme.

“Naše aktivnosti su usmjerene prema njemu, a ne prema Srbima ili Republici Srpskoj. Osnovni problem u BiH nije etnonacionalizam nego korpucija. To je najkorumpiranija država na Balakanu i treća u Evropi, i to je najveći razlog za odlazak mladih, te najveća prepreka za evroatlantske intregarcije”, poručio je Gabriel Eskobar.

On je u Kongresu pojasnio šta se treba uraditi kako bi se stabilizovala situacija u Bosni i Hercegovini.

“Rješenjem izborne reforme popraviti odnose između Bošnjaka i Hrvata i nastaviti dijalog kako bi se Srbi vratili u državne institucije. Takođe, spriječiti Dodika da nanese dodatnu štetnu institucijama”, zaključio je Escobar tokom današnjeg svjedočenja u Kongresu SAD-a, javlja N1.

Najnovije objave