Utorak, 16 Jula, 2024

Biciklistkinja Lejla Tanović sezonu otvara nastupom na Svjetskom kupu

Najčitanije objave

Najbolja bh. biciklistkinja i osma biciklistkinja svijeta Lejla Tanović sezonu će otvoriti nastupom na etapnoj timskoj utrci Svjetskog kupa u Španiji. Tanović će nastupati zajedno sa trećom biciklistkinjom svijeta Stefanie Dohrn iz Njemačke.

Utrka Andalucia Bike Race se sastoji od šest etapa, a takmičari nastupaju u paru te tokom bilo kojeg dijela utrke razmak između članova time ne smije biti veći od dvije minute.

Prva etapa na utrci je jedna i od najtežih u dužini od 60 kilometara i 3.000 visinskog uspona, dok je najduža etapa dužine 80 kilometara. Tanović i Dohrn će nastupati pod zajedničkim imenom tima Canyon Northwave – Allebike team, te da bi osvojile UCI bodove svaku etapu moraju uspješno završiti i zauzeti plasman u generalnom poretku.

Stefanie Dohrn je, proteklu sezonu, imala niz sjajnih uspjeha. Izdvajaju se dvije srebrene medalje sa utrka Svjetskog kupa u Turskoj i Španiji.

– Andalucia Bike Race je prva utrka u sezoni i sigurno da je glavni cilj svih šest etapa završiti bez tehničkog defekta, dok rezultatski naš cilj je podij. Lejlu poznajem odavno, kvalitetna je takmičarka te mi je čast da ćemo nastupati zajedno u timu. Utrkivanje u paru je u mnogo čemu drugačije od individualnog nastupa, potrebna je dobra komunikacija i uzajamna podrška – rekla je Stefanie Dohrn.

Najbolje rangiranoj njemačkoj biciklistkinji u nadolazećoj sezoni glavni cilj će biti konačni plasman na Svjetskoj ranking listi, zatim nastupi na Evropskom i Svjetskom prvenstvu.

Očekivanja za narednu sezonu od pet puta balkanske prvakinje i dvostruke osvajačiće medalja sa Svjetskog kupa Lejle Tanović su također uspješni nastupi na najvećim utrkama, dok je plan da nastupi na sedam svjetskih kupova.

– Iako je nastup na Svjetskom kupu prva utrka sezone, naša očekivanja su visoka jer smo imali kvalitetan pripremni period. Radujem se saradnji sa Stefanie, koja iza sebe ima uspješnu sezonu te spada u sami vrh svjetskog biciklizma. Zasigurno da će naša saradnja biti ključna za ostvarenje našeg cilja a to je podijumski završetak nakon svih šest etapa. Obje posjedujemo svoje kvalitete i pokušat ćemo u zavisnosti od terena to iskoristiti u našu prednost – rekla je Lejla Tanović.

Utrka Andalucia Bike Race počinje 21. februara i zadnja etapa je na programu 26. februara, dok pobjednici osvajaju po 250 UCI bodova, saopćeno je iz Biciklističkog saveza BiH.

Najnovije objave