Utorak, 16 Aprila, 2024

Procurio njemački plan obrane za oružani napad iz Rusije

Najčitanije objave

U ozbiljnom političkom i vojnom kontekstu, svaka ozbiljna vojska mora razmotriti različite planove i scenarije za eventualne oružane sukobe. Od početka rata u Ukrajini, takve aktivnosti su se pojačale, posebno u Europi.

Njemačke oružane snage Bundeswehr također se pripremaju za mogući oružani napad iz Rusije, prema klasificiranom dokumentu njemačkog Ministarstva obrane koji je procurio u javnost. U dokumentu se navodi da postoji “eskalacija između NATO-a i Rusije” kao mogući scenarij. Ovaj dokument je bio dostupan za uvid najčitanijem njemačkom dnevniku Bild.

Rat bi mogao izbiti u ljeto 2025. godine

Prema ovom scenariju, rat bi mogao izbiti u ljeto 2025. godine, kada bi došlo do niza događaja pokrenutih mobilizacijom 200.000 pripadnika ruskih oružanih snaga. Predviđa se da će Moskva u proljeće, potaknuta “klimavom podrškom Zapada” Ukrajini, pokrenuti ofenzivu u bivšoj sovjetskoj republici, s očekivanim “velikim uspjesima” do juna.

Prema ovom scenariju, Rusija bi također izvodila kibernetičke napade i druge oblike hibridnog ratovanja na Estoniju, Litvu i Letoniju. U baltičkim državama, Moskva bi poticala sukobe između ruske manjine i ostatka stanovništva, kako bi iskoristila nemire kao izgovor za intervenciju. Kriza bi se pogoršavala kako se približavaju vježbe “Zapad 2024”, koje će Rusija održati na svojim zapadnim teritorijima i u Bjelorusiji sljedećeg septembra, s planiranim raspoređivanjem 50 hiljada ruskih vojnika duž granica Poljske i Litve.

Bild dalje navodi kako se očekuje da će Rusija u oktobru rasporediti trupe i rakete srednjeg dometa u svojoj enklavi Kalinjingrad, između Poljske i Litve. Ova akcija bila bi dio propagandne operacije u kojoj NATO navodno planira napad na to područje. Cilj Kremlja bio bi osvajanje Suwalki koridora između Poljske i Litve, koji razdvaja Bjelorusiju i Kalinjingrad.

Putin već planira strategiju

Putin već planira strategiju Plan također uključuje “neposredno prije” mogućeg sukoba sazivanje izvanredne sjednice Vijeća sigurnosti UN-a kako bi se osudili NATO-ovi planovi za napad na ruski teritorij. U januaru 2025. godine, održao bi se izvanredni sastanak Atlantskog vijeća na kojem bi Poljska i baltičke države informirale ostale zemlje NATO-a o “rastućoj prijetnji od Rusije”. Sljedećeg ožujka, Kremlj bi poslao još trupa prema Baltiku i Bjelorusiji kako bi dalje povećao prijetnju od potencijalne ruske agresije.

U maju iduće godine, NATO bi odobrio “Mjere vjerodostojnog odvraćanja” kako bi spriječio rusku agresiju na Suwalki koridor s bjeloruskog teritorija i Kalinjingrada.

Iako dokument Bundeswehra ostavlja otvoreno pitanje učinkovitosti ovih mjera odvraćanja, važno je napomenuti da je razmatranje različitih scenarija dio svakodnevne vojne aktivnosti. Ministarstvo obrane Njemačke nije željelo detaljnije komentirati dokument, ali stručnjaci upozoravaju da Vladimir Putin već planira strategiju koja se razlikuje od konvencionalnog rata na terenu, predviđajući drugačiji, brutalniji pristup u odnosima s Zapadom.

Najnovije objave