Utorak, 16 Aprila, 2024

Obračun Salkića i Stevandića zbog krivične prijave protiv Dodika: Ko će ići u zatvor?!

Najčitanije objave

Uzbudljiva politička drama nastavlja se u Republici Srpskoj (RS) nakon što je zastupnik u Narodnoj skupštini RS, Ramiz Salkić, najavio da će podnijeti krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika i njegovih saradnika Tužilaštvu Bosne i Hercegovine. Razlog za ovu prijavu je organizacija obilježavanja kontroverznog “Dana RS-a” 9. januara, koji se smatra neustavnim.

Salkić je danas na pres konferenciji u Banjoj Luci obrazložio da se optužnica podnosi protiv osoba koje odbijaju poštovati odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, a to čini u ime Stranke demokratske akcije (SDA).

“Krivična prijava bit će sutra proslijeđena Tužilaštvu BiH. Tužilaštvo BiH ignorira činjenicu da vlasti RS-a predvođene Dodikom ne poštuju odluke Ustavnog suda BiH i provode obilježavanje neustavnog dana RS-a”, naglasio je Salkić.

Iako su očekivali da će Tužilaštvo BiH reagirati na ovu situaciju, to se nije dogodilo, pa su odlučili poduzeti ovaj korak. Salkić tvrdi da je Milorad Dodik, zajedno s drugim neidentificiranim osobama, zloupotrijebio svoj službeni položaj te nezakonito angažirao osoblje i resurse za obilježavanje spornog praznika.

Krivična prijava će biti upućena protiv Dodika kao predsjednika RS-a i kao osobe koja je rukovodila odborom za organizaciju neustavnog “Dana RS-a”, kao i protiv drugih neidentificiranih pojedinaca.

Salkić ističe da je cilj Tužilaštva utvrditi identitete svih uključenih osoba, osim Dodika, te naglašava da Dan entiteta treba predstavljati sve građane RS-a, a ne samo jedan privilegirani narod.

Uzimajući u obzir da se protiv Dodika već vodi postupak pred Sudom BiH, Salkić smatra da su se stekli uvjeti za određivanje pritvora za osumnjičenog Dodika kako bi se spriječilo izvršenje novih krivičnih djela i utjecaj na svjedoke.

S druge strane, Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine RS-a, kritizirao je potez Ramiza Salkića, nazivajući ga ratnohučkačkom politikom te istaknuo da je Salkić bliži pritvoru od bilo koga drugog. Stevandić naglašava da svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali da nitko nema pravo preuzimati pravosudne funkcije i rušiti ustavni poredak.

On također ističe da će se u RS-u i dalje slaviti važni praznici te naglašava da će ustavni poredak, stabilnost društva i proslava svih praznika u RS-u i dalje ostati nepromijenjeni.

Najnovije objave