Utorak, 16 Aprila, 2024

HUTI SE OTELI KONTROLI: Napali i rusku ‘armadu duhova‘

Najčitanije objave

Jemenski pobunjenici i dalje izvode napade na brodove u Crvenom moru kao odgovor na izraelsko bombardiranje Pojasa Gaze. Nedavno su američke i britanske vojne snage izvršile napade na više od 60 ciljeva na 16 lokacija koje koriste Huti u Jemenu. Unatoč ovim napadima, američki dužnosnici procjenjuju da Huti još uvijek imaju oko 75 posto kapaciteta za napade na brodove koji prolaze Crvenim morem. Većina njihovih oružanih sustava nalazi se na mobilnim lansirnim platformama, što im omogućava brzo premještanje ili skrivanje po potrebi.

Pobunjenička skupina, koju podržava Iran, proširila je svoje mete na američke komercijalne brodove. Glasnogovornik Huta, Nasruddin Amer, izjavio je: “Brod ne mora nužno putovati prema Izraelu da bismo ga napali, dovoljno je da je američki”, za Al Jazeera.

U ponedjeljak su Huti napali brod “Gibraltar Eagle”, koji je prevozio čelične proizvode i bio u vlasništvu američke tvrtke Eagle Bulk Shipping, a plovio je pod zastavom Maršalovih Otoka. Napad se dogodio oko 160 kilometara od obale Jemena u Adenskom zaljevu.

Do sada su Huti većinom napadali brodove koji nemaju očigledne veze s Izraelom ili njegovim saveznicima. Primjerice, nedavno su ispalili projektile prema tzv. ruskoj “armadi duhova”, koja čini flotu od 100 tankera koji prevoze rusku naftu u Aziju. Napad je vjerojatno bio slučajan jer su baze podataka bile netačne u vezi vlasništva broda. “Moskovska flota u sjeni osmišljena je kako bi izbjegla sankcije i prikrila rusko vlasništvo. Nije ni čudo što su Huti zbunjeni oko toga koga trebaju ciljati”, rekao je za WSJ Ami Daniel, direktor jedne pomorske kompanije.

Huti su također napali norveški brod koji je pogrešno povezan s Izraelom u bazama podataka. Da bi izbjegli takve napade, neki brodovlasnici šalju radioporuke prije nego što pređu Crveno more kako bi obavijestili da nemaju veze s Izraelom.

Zapadne zemlje vjeruju da iranski Islamska revolucionarna garda i njihov saveznik Hezbolah pomažu Hutima u planiranju i izvođenju raketnih udara i napadima dronovima na komercijalne brodove. Unatoč tvrdnjama Huta da se ne oslanjaju na Iran za pomoć u svojim napadima, Iran odbacuje bilo kakvu umiješanost u njihove akcije u Crvenom moru.

Huti postaju sve hrabriji

“Ovi napadi stvaraju zabrinutost za vladu Teherana. Huti postaju sve hrabriji sa svakim napadom. To predstavlja problem jer može dodatno podići napetosti između Irana i SAD-a, koji žele izbjeći izravni sukob. Postoji opasnost da bi mogli napasti američki ratni brod, kineski teretni brod ili tanker povezan s Rusijom. To bi moglo otvoriti Pandorinu kutiju”, upozorava visoki iranski dužnosnik.

Dužnosnik Pentagona također ističe da neselektivni napadi Huta mogu dovesti do nesporazuma između SAD-a i Rusije u vezi s odgovornošću za te napade, dodatno podižući napetosti u odnosima između dviju zemalja.

Jemenski potpredsjednik Aidarous al-Zubaidi pozvao je regionalne sile, poput Saudijske Arabije, UAE i Egipta, da se aktivno uključe u zaštitu brodova od Huta, kako bi se osigurala sigurnost komercijalnog prometa u Crvenom moru od napada jemenskih Huta. Zubaidi, koji se protivi Hutima, ističe da koalicija predvođena SAD-om, odgovorna za zaštitu komercijalnog prometa u tom području, nije dovoljno snažna jer se regionalne sile Saudijska Arabija, UAE i Egipat nisu aktivno uključile.

Zabrinutost međunarodne zajednice

Napadi Huta na brodove u Crvenom moru ozbiljno su pogodili jemensko gospodarstvo, koje već pati od dugotrajnog sukoba između Huta i koalicije predvođene Saudijskom Arabijom. Krajem prošle godine, jemenska vlada i Huti obvezali su se poduzeti korake prema primirju, ali napadi i dalje ugrožavaju stabilnost regije. Ovaj sukob, koji traje od 2015. godine, rezultirao je stotinama tisuća žrtava i teškim humanitarnim posljedicama, pri čemu 80 posto jemenskog stanovništva ovisi o humanitarnoj pomoći.

Situacija u Crvenom moru izaziva zabrinutost na međunarodnoj razini jer može izazvati dodatne tenzije između različitih država i povećati rizik od ozbiljnijih konflikata. Stoga se pritisak na regionalne i međunarodne aktere povećava kako bi se zaštitila sigurnost i stabilnost tog važnog pomorskog područja.

Najnovije objave