Subota, 2 Marta, 2024

Prije 47 godina poginuo Džemal Bijedić. Zašto se za njegovu smrt veže ime Jovanke Broz?

Najčitanije objave

Na današnji datum, 18. januara 1977. godine, Bosna i Hercegovina je izgubila uglednog političara i petog predsjednika Saveznog izvršnog vijeća Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, Džemala Bijedića, u tragičnoj avionskoj nesreći na putu prema Sarajevu.

Džemal Bijedić će ostati upamćen kao značajan politički lider iz vremena bivše Jugoslavije, koji se isticao svojim zalaganjem za afirmaciju Bosne i Hercegovine unutar Jugoslavije i promociju Jugoslavije u međunarodnim odnosima. Tijekom svoje karijere, posvećivao se razvoju i jačanju privrede i ekonomije te je bio vođa privrednih i infrastrukturnih reformi.

Njegova politička karijera obuhvatala je niz značajnih funkcija, a vrhunac je bila pozicija predsjednika Saveznog izvršnog vijeća, na koju je izabran 1971. godine.

Tragično, 18. januara 1977. godine, u avionskoj nesreći iznad bosanskog grada Kreševa, izgubio je život dok se nalazio na vrhuncu svoje političke moći. Njegova smrt izazvala je mnoge spekulacije, uključujući i teorije o mogućem nasljedniku Josipa Broza Tita, što je otvorilo pitanja o slučajnosti same avionske nesreće.

Postoje i priče koje sugeriraju umješanost Titove supruge Jovanke Broz u ovu avionsku nesreću, a te spekulacije ostaju žive i do danas.

Nakon nesreće, Tito, koji je do tada putovao sa Jovankom širom svijeta, je stavio svoju suprugu u kućni pritvor, što je izazvalo dodatne kontroverze.

Džemal Bijedić bio je političar koji je uživao veliku popularnost i naklonost u komunističkom periodu, posebno u Bosni i Hercegovini, gdje je uvijek isticao svoju odanost zemlji za koju se predano zalagao.

Porodica Džemala Bijedića pokušavala je pristupiti dokumentima o nesreći koji se čuvaju u Beogradu, ali su naišli na odbijanje tamošnjih vlasti, bez obrazloženja. Njihovi zahtjevi za uvidom u izvještaj o nesreći su bili odbijeni nekoliko puta, a čak im nije bilo dozvoljeno ni da vide dijelove aviona. Sve to izaziva sumnje da je pri padu aviona bilo mnogo nejasnoća i nepoznanica.

Najnovije objave